Az interneten adott tanácsokat.

Nagy-Britannia legidősebb kertésze még 105 éves kora felett is imádott a kertben tevékenykedni! Zöldséget termesztett, virágokat nevelt, és esküdött rá, hogy a kertészkedés a hosszú élet titka.

Egész biztosan igaza volt, hiszen Ralph Hoare végül 110 évesen és 194 naposan hunyt el, 2019. január 29-én.

Ralph 1908-ban született, Devonban nőtt fel, első kertészkedős élményei a kínai szellőrózsákhoz kötődtek.

Korábban egy bankban dolgozott, 1914 óta tevékenykedett a kertben, 6 éves korában került közelebbi kapcsolatba a növényekkel. Korábban a feleségével együtt hódolt a szenvedélyének, Dorothy gazolt, Raph ültetett, metszett, ásott, de az asszony 2007-es halála után minden a férfira hárult.

Fotó: PA

Gyenge térdei ellenére sem akarta feladni a hobbiját, a kertben sokat segített neki 2 gyermeke, 6 unokája, 6 dédunokája. A dédnagypapa közel 200 rózsafajtát nevelgetett az angliai Longlevens-ben (Gloucestershire) lévő kertjében.

Fotó: PA

Az Egyesült Királyság legidősebb aktív kertésze az online tanácsadás népszerű szakértőjévé is vált – 104 évesen bevállalta, hogy kérdésekre felel a Twitteren.

„A kertészkedés tart engem mozgásban és a szellememet aktívan” – hirdette. Gyakran csak sétálgatott, ücsörgött, tervezgetett a kertben, beszívta a rózsák illatát, feltöltődött. Kedvenc rózsája a Papa Meilland fajta volt, sötétbordó színe és erős illata miatt.  Veteményesében krumplit, hagymát, futóbabot, brokkolit is termesztett.