100 év nagy idő.

A BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató, egyben a világ legnagyobb műsorszolgáltatója. 100 éve sugároz, jó pár éve már nálunk is szép számmal akadnak olyanok, akik nézik a műsorait. A brit televízió most rendhagyó kiállítással készül, fontos eseményeket, műsorokat, momentumokat, felvételeket és tárgyakat mutatnak be az első évszázad megünnepléseként.

Három gyűjteményt készítettek, ezek a közvetítés első száz évét mesélik el.

A fontos tárgyakat bemutató gyűjteményben többek között helyet kapott Viktória királynő mellszobra az EastEnders című brit szappanoperából, vagy Sir Tom Moore kapitány járókerete. Az idős úr volt az, aki 100 évesen 100 kört sétálva a kertjében hihetetlen összeget gyűjtött az egészségügynek és óriási népszerűségre tett szert a szigetországban. De megtekinthető egy klasszikus BBC mikrofon, vagy Mr. Darcy inge is, amit a Büszkeség és balítélet-ben viselt az őt játszó Colin Firth.

Fotó: BBC Photo Library/BBC

Egy külön fotó- és hanggyűjtemény gazdagítja az anyagot: portrék a tudósítókról, a színészekről, illetve a BBC-nél dolgozók történetei mellett megtaláljuk itt a világ első TV-ben közvetített olimpiájának felvételeit (1948), II. Erzsébet 1953-as koronázási ceremóniájáról vagy a BBC honlapjának 1997-es indulásáról készült anyagokat is. Ezek a digitális források, felvételek, publikációk bepillantást engednek a világ leghíresebb TV csatornájának történelmébe.

A három kollekció a BBC 100 honlapon kapott helyet, de találunk itt egy interaktív idővonalat is, amely éves bontásban kiemeli az első század kulcsfontosságú momentumait.