Ne légy fáradt!

Egy különös fazon tartja a ’világ legidősebb világkörüli utazója’ rekordot.

Saburo Shochi, a Fukuokai Egyetem professzor emeritusa 2012-ben 6 országot keresett fel egyhónapos előadói körútja során. Saburo ekkor 106 éves volt, de ezzel mit sem törődve Bulgáriát, Kanadát, Dél-Afrikát is útba ejtette az összesen 56 700 km-es turnéján. Ezzel ő lett a legidősebb ember, aki tömegközlekedést használva járta körbe a világot.

A Japánba hazaérkezésnél sokan várták a reptéren, mert nem mellesleg akkor volt a 106. születésnapja is. Nem véletlenül tartották őt úgy számon, mint a világ legegészségesebb 100 év felettije.

A rekordot beállító utazása már a hetedik világkörüi kaland volt, előadásait ugyanis a világ minden részébe elvitte, így például Szenegálban, Finnországban, Ausztráliában és Indiában is beszélt a korai, kisgyermekkori oktatás és nevelés szerepéről. Ezeken az egyhónapos előadói körutakon akár 12 országot is felkeresett.

Fotó: Kyodo

Shochi hitte, hogy az első 3 év meghatározó egy gyermek életében: ez a kötődés és az érzékenység kialakításának időszaka. Érdekes, hogy ő maga fizikailag gyenge, törékeny volt kicsiként, azonban az édesanyja szeretete és gondoskodása erőt adott neki.

A professzor, aki két agykárosodott fiút nevelt, 1954-ben egy központot létesített sérült gyerekeknek. Hogy az elméletét a gyakorlatba is átültesse 97 évesen még világszerte játékkészítő órákat tartott a kölyköknek. A tanulók sikongatva ujjongtak, amikor WC papírból készített rakétát lőtt ki Szenegálban.

Saburo Shochi 1906. augusztusában született Hokkaido keleti részén és 2013. novemberében hunyt el.

Amikor megkérdezték, hogy mi a titka, csak annyit felelt: „Egész életemben, soha nem mondtam, hogy fáradt vagyok.”