Leskelődés az ablakon keresztül.

Ruthie Tompson animátor és Disney legenda 111 éves korában, 2021. október 10-én elhunyt. A The Walt Disney Company-nál az egyik leghosszabb történet az övé, még a korai időszakban a Disney fivérekkel is együtt dolgozott.

Ruthie hivatalosan festőként kezdte karrierjét, később más fontos pozíciókat is betöltött, például tervezett vagy a kamerarészlegen dolgozott. Kaliforniai otthonában békésen aludt el egy rendkívül hosszú, tartalmas élet után.

„Együtt nőttünk fel Mickey egérrel” – emlegette gyakran és nem járt messze az igazságtól. A Maine-ben született nő 1910. július 22-én látta meg a napvilágot. Miután a család Hollywoodba költözött, nem éltek messze Disney első műhelyétől. A kislány gyakran sétált el a kirakat előtt és lenyűgözte az, amit bepillantva látott.

„Két asszony festegetett az ablakban. Még sosem láttam ilyet, megálltam, hogy megnézzem. Majd megölt a kíváncsiság. Olyan gyakran történt meg ez, hogy valaki kijött és azt mondta ’miért nem mész be, nézni őket?’ Azt hiszem, maga Walt volt az.” – mesélt a kezdetekről az asszony.

A behívás egy rendkívül hosszú kapcsolat kezdete lett. Ruthie azt követően gyakran betért a műhelybe. Sokszor csak nézelődött, de volt, hogy szerepet kapott, a Disney fivérek ugyanis rendszeresen felkérték a környékbeli gyerekeket, hogy fussanak vagy játsszanak és a mozgásukat örökítették meg a vázlatokban.

18 éves korában, amikor Ruthie elvégezte a középiskolát, állást kapott a stúdióban. Azt mondták neki, hogy mindent megtanítanak, ami lényeges, még a rajzkészség hiánya sem probléma. Ruthie végül számos területen dolgozott az évtizedek során, egészen az 1975-ös nyugdíjba vonulásáig. Nagyra értékelték a mechanikai készségeit az animációs filmek kameramozgásának irányításához.

Ruthie munkája tovább él a filmekben, amelynek elkészülténél közreműködött. Kitűnő humorú, korszakos legenda volt, akinek öröksége inspirációként hat a mai generációkra is.