Kemény munka és pálinka.

Meghalt a világ legidősebb férfija, Juan Vicente Perez Mora – jelentette be a Guinness-bizottság. A Venezuelában 1909. május 27-én született férfi 114 éves volt, egészen pontosan a következő hónapban töltötte volna be a 115. életévét. Juan a venezuelai Táchira-ban szenderült jobblétre.

Gyászjelentésében kiemelték optimizmusát, bölcsességét, vidámságát, ugyanakkor szorgalmas, keményen dolgozó, békés, férfiként jellemezték, aki rajongott a családjáért és a tradíciókért.

Juan 2022. február 4-án kapta meg a hivatalos rekord elismerését, amikor 112 éves és 253 napos volt.

Hosszú élete titkát a kemény munkában, a hétvégi pihenőkben, a korai lefekvésben és Isten szeretetében látta, valamint abban, hogy minden nap megivott egy üveg aguardiente-t (egyfajta pálinka).

Juan Vicente 60 évet élt házasságban Ediofina del Rosario Garcí-val, egészen az asszony 1997-ben bekövetkezett haláláig. 11 gyermekük született, 6 fiú és 5 lány. 42 unokával, 18 dédunokával és 12 ükunokával büszkélkedhettek. 2019-ben, amikor Juan 110 éves lett, már történelmet írt: ő lett Venezuela első 110 éves embere. Ő volt az első dél-amerikai állampolgár, akinek korrekordját hitelesítette a Guinness-bizottság és a világtörténelem negyedik valaha élt legidősebb férfija.

Juan mindkét világháborút túlélte, látta a TV feltalálását és elterjedését, az emberiség Holdra szállását, de 2020-ban a pandémiát is.

A rekordot most vélhetően a 111 éves japán Gisaburo Sonobe veszi át.