Szívünk védelmében.

Egy szupermarket sajátos lehetőséget biztosított a vásárlóknak: a bevásárlókocsik segítségével megtudhatták, hogy nem áll-e fenn esetükben a stroke fokozott kockázata. A kocsikba épített érzékelők azonosították azokat, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve. A rendszer tesztelése során máris 39 vevőt szűrtek ki, a kocsikat elsőként Liverpoolban próbálták ki.

A pitvarfibrilláció egy gyakori szívritmuszavar, amely vérrögképződést eredményez a szívben és légszomjhoz vagy extrém fáradtsághoz vezethet, a stroke esélyét pedig ötszörösére növeli, ugyanakkor a rendellenesség egyszerű pulzusellenőrzéssel kiszűrhető. Világszerte több mint 40 millió ember szenved tőle.

2155 önkéntes felnőtt résztvevőt vontak a tanulmányba, amit a Liverpooli John Moores Egyetem professzorai szerveztek. Az alapelképzelés szerint ideális lenne úgy végezni egészségügyi teszteket a résztvevőkön, hogy azok napi rutinját nem szakítják meg.

A két hónapos tesztidőszak alatt az eltérést mutató személyeknél egy kardiológus nézte át az eredményeket, majd újra elvégezték a tesztet. Végül 39 olyan személyt azonosítottak, akik nem voltak a most kiderülő pitvarfibrillációjuk tudatában. Számukra további kardiológiai kivizsgálást javasoltak.

Az egyetem mérnöki részlege segített a járgány átalakításában, beépítve egy elektrokardiogram készüléket a fogantyú részbe. A felvillanó fény pirosra váltott, jelezve a szabálytalan szívverést, normális esetben a lámpa zöld maradt.

A csapat a bevásárlókocsit felajánlotta a vevőknek, akik vállalták, hogy használják a 4 nagy szupermarket egyikében. Megkérték a résztvevőket, hogy legalább 60 másodpercig tartsák a fogantyún a kezüket a használat előtt. Ezt követően manuális pulzusellnőrzést tartottak, majd egy második szenzort is leolvastak, ezúttal egy különálló rudat tartva, ami nem volt a kocsihoz rögzítve.

A vevők közel kétharmada boldog volt, hogy használhatja a speciális kocsit. Azok, akik visszautasították, inkább csak azért tették, mert rohanásban voltak. Mindez azt mutatja, hogy érdemes a napi tevékenységek közepette a teszteket végezni.

220 résztvevőnél a szenzor pirosan világított vagy/és szabálytalan pulzust mutatott a kézi ellenőrzés, de végül csak 39 esetben bizonyosodott be  hivatalosan a pitvarfibrilláció. A beállításokat tovább lehet finomítani a pontosabb eredményekért. Ez a teszt alkalmas arra, hogy időben rámutasson egyes szívproblémákra, így elkerülhetővé válhatnak a nagyobb gondok.