Gyógyító kreativitás.

Életünk minden területét áthatja a digitalizáció, talán ezért is olyan üdítő, amikor még kézzel írt, megőrzött és gondosan vezetett feljegyzésekre bukkanunk. Egy teológia- és irodalomprofesszor, Ben Myers különleges családi kincset osztott meg a Twitteren, mégpedig nagymamája olvasólistáját, bejegyzése pedig elképesztő népszerűségre tett szert.

A Nagyi, Nada 1658 könyvet olvasott le 80 év alatt, nagyjából kéthetente egyet. Az eredeti tweetben Myers azt írta: ‘A 94 éves nagymamám minden egyes elolvasott könyvről listát vezetett, 14 éves korától kezdve. Elképesztő archívuma az emberi elmének, közel egy évszázadot felölelve.’

A listán angol, német, szerb és magyar nyelvű könyvek is szerepelnek, ezeken a nyelveken beszélt Nada. Még elképesztőbb a teljesítmény, ha megtudjuk, hogy a lány nem fejezte be anno az iskolát, mivel családjával Németországba menekült az oroszok elől 1943-ban. A bejegyzés szerint Nada Jugoszlávia területén született, majd Németország után Ausztráliába emigrált.

Nada egy szegény parasztcsaládból származott, de ennek ellenére bármit elolvasott, ami a kezei közé került. Ahogy azonban az idő telt, világosan ráállt egy-egy témára. Noha az olvasási szokásai drasztikusan megváltoztak, a keresztény irodalomról a Dumas klasszikusaira váltott, szinte végig különös érdeklődést mutatott a jóga és meditáció témájú könyvek iránt.

A nagyi a költészetnek is nagy rajongója volt, ezt leginkább eredeti versekkel fejezte ki, amelyeket feljegyzett a naplójában, számtalan rögzített költeményben megjelenik a menekültlét aspektusa. A körülötte zajló pusztítás és a háború ellenére Nada mindig megtalálta az utat a gyönyörű íráshoz, ami mutatja a művészet és a kreativitás gyógyító erejét.

Az nyilvánvaló, hogy a szövegek iránti rajongás öröklődött a családjában, hiszen unokája is irodalomtudós lett. Noha a nagymama azóta már sajnos nincs az élők sorában, a megőrzött jegyzetei rendkívül értékesek, segítenek életben tartani a nagyi emlékét, sőt követők ezreiben idéznek fel kellemes emlékeket.