64 év az öregségi nyugdíjkorhatár.

A nyugdíjkorhatár megmutatja, hogy az öregségi nyugdíjra hány éves korától jogosult az illető. Talán nem gondolnánk, hogy az öregségi nyugdíj bevezetése Bismarck Németországban kezdődött a 19. század végén.

Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Jelenleg az 1955-ben születettek érik el a nyugdíjkorhatárt:

Születési időÖregségi nyugdíjkorhatárÖregségi nyugdíjra jogosultság elérése
1954-ben született személyek63. életév betöltését követő 183. nap2017. július 3. és 2018. július 2. között
1955-ben született személyek64. életév2019. január 1. és 2019. december 31. között

A költségvetés kiadásainak jelentős szeletét teszik ki a nyugdíjkiadások, idén 3500 milliárd forint fölé emelkedhetnek. A költségvetési tétel összege függ az adott évre vonatkozó általános nyugdíjemelés mértékétől, az egyedi nyugdíjkiegészítésekről szóló kormánydöntésektől, a nyugdíjasok létszámától, a cserélődési hatástól (új belépők) és a korhatár alakulásától (folyamatban van ugyanis a korhatár emelése).

A kiadások előző évhez képest megvalósult növekedéséhez az év eleji nyugdíjemelés mellett a cserélődési hatás és az ellátotti létszám emelkedése is hozzájárult. A nyugdíjba vonuló új belépők ellátása jellemzően magasabb összegű az onnan kikerülők átlagos ellátásánál – mutatnak rá a szakértők.

Az 1955-ben születettekre már 64 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik, így ők 2019 során vonulhatnak nyugdíjba. A kormány 2,7%-os emeléssel kalkulált jövőre, a jegybank szakértői szerint 3,1% lesz a jövő évi infláció, ami miatt jövő novemberben kiegészítő nyugdíjemelés valósulhat meg a szakértők szerint.

Forrás: www.portfolio.hu