Nagy idők tanúja.
A Guinness-bizottság nyilvántartás szent a világ legrégebb óta működő étterme egy madridi hely: a Sobrino de Botín. Ebben a vendéglőben már közel 300 éve élvezhetik a vendégek a spanyol finomságokat.
A vendéglő nem pusztán folyamatosan üzemel a 18. század óta, de a sütőjét még a spanyol polgárháború és a pandémia idején is melegen tartották.
Az épület, amelyben helyet kapott, még a vendéglőnél is régebbi: 1590-ben épült. Napjainkban az étterem 4 emeletet foglal el és csak egyetlen faajtón keresztül lehet megközelíteni. 70 alkalmazottat foglalkoztatnak és egyszerre mintegy 200 vendéget tudnak leültetni.
Az éttermet egy francia séf, Jean Botin alapította 11725-ben, Casa Botín néven. Mivel neki és feleségének nem született gyermekük, az egyik unokaöcs örökölte a vendéglőt 1753-ban. Ő átnevezte, ekkor kapta mai nevét és új alkalmazottakkal üzemeltette tovább.
A vendéglő még egyszer tulajdonost cserélt, a 20. században a González család vette meg és vitte tovább.
A Sobrino de Botín ízletes kasztíliai fogásokat is kínál, világhírű a sült szopós malaca krumplival és spanyol sonkával.
Ennyi évtized alatt a hely természetesen számtalan jelentős eseménynek volt szemtanúja és nem kevés hírességet is vendégül látott. Francisco de Goya például még a konyháján is dolgozott mielőtt világhírűvé vált volna festőként. A 20. században gyakran megfordult itt Hemingway és még A Nap is felkel (Fiesta) c. művében is megemlítette a vendéglőt.
Kiemelt kép: www.facebook.com/RestauranteBotin