Jelentősen megnő a korai halálozás.

Logikusnak tűnik, hogy a nagymértékben feldolgozott ételek kevesebb értékes tápanyagot tartalmaznak, mint a kevésbé feldolgozottak. Most azonban már a kutatók is kimutatták, hogy a különbség óriási, az egészségünkben pedig drámai változásokat okoz, ha túl sok ilyen ételt fogyasztunk.

Két európai tanulmány (mindkettő a British Medical Journal-ban jelent meg) rávilágított arra, hogy a nagymértékben feldolgozott ételek rendszeres fogyasztása milyen megnövekedett kockázattal jár: jóval magasabb a betegségek és a korai halálesetek aránya.

Az ilyen ételek rengeteg eljáráson mennek keresztül, míg fogyasztható állapotba kerülnek. Leggyakrabban nagy mennyiségben tartalmaznak gyenge minőségű zsírokat, hozzáadott sót és cukrot, kevés a vitamintartalmuk, rosttartalmuk, ugyanakkor nagyon kényelmes elkészíteni őket, és szinte etetik magukat. Ide tartozik a chips, a fagyasztott pizza, a különféle csomagolt sütik, jégkrémek, kész fagyasztott ételek, húsok, a majonéz is.

Az első és tán legmegdöbbentőbb adatokat publikáló felmérést Spanyolországban végezték, mintegy 20 000 résztvevővel. A 20 és 91 év közti személyek étkezési szokásait 1999 és 2014 között követték. Minden második évben kérdőívet töltettek ki a résztvevőkkel az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban. A kutatók úgy találták, hogy ha sok erősen feldolgozott ételt fogyaszt valaki – azaz több mint 4 étkezést tesz ki naponta az a fajta élelmiszer – 62-%-kal megnő a korai halál veszélye, azokhoz képest, akik ennél kevesebb feldolgozott élelmet vesznek magukhoz. És minden további gyárilag készített étkezés 18-%-kal növeli ezt a gyakoriságot.

A második jelentős tanulmány Franciaországban készült, több mint 105 ezer résztvevővel. Az ő étrendjüket 5 éven át követték, évente kétszer frissítve az adatokat. A tudósok úgy találták, hogy azoknak, akik több feldolgozott ételt fogyasztottak, sokkal rosszabb volt a szívük egészségi állapota.

Az adatok ugyan nem perdöntőek, és nyilván más faktorok is közrejátszanak, mégis érdemes figyelni rájuk. A feldolgozott ételekről egyre több negatívum derül ki, kapcsolatba hozták már őket a daganatos betegségekkel, az elhízással is – semmi nem utal arra, hogy elengedhetetlenek lennének az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Forrás: treehugger.com