Tudományos utazás.

Amióta a műanyagot feltalálták, mintegy 8,3 millió tonna hulladék keletkezett. A becslések szerint évente kb. 8 millió tonna plasztik az óceánban landol, és közel 30 ezer tonna mikroplasztik szennyezi a természetet.

Az eXXpedition névre hallgató küldetés a világ minden tájáról érkező, összesen 300 nő segítségével tárja fel az óceánok műanyag-szennyezettségét. A hajóút gyakorlatilag egy 2 éven át tartó kutatás.

A 730 napra tervezett utazás 30 szakaszból áll, és minden etapban 10 nő teljesít majd szolgálatot a hajó fedélzetén. A női legénység nem pusztán szemetet gyűjt, de elemez, adatokat értelmez, meghatározza a mikroszennyezési gócokat és megoldásokat keres. A csapat most valahol a Galápagos-szigeteknél hajózik, de a honlapon feltüntetett részletes útiterv segítségével mindig lehet követni, hogy épp merre járnak.

Egészen különleges helyeken is hajóznak, gyönyörű, távoli tájakon. A céljuk azonban nem a kikapcsolódás, éppen azért keresnek fel messzi helyeket, mert ezek a területek kevésbé feltérképezettek a műanyagszennyezés szempontjából. A folyamatosan tudományos szemmel vizsgálódó csapat tagjaitól nem titkolt elvárás, hogy az átélt élmények hatására cselekvő, aktív tagjai legyenek majd a környezetvédők csapatának.

Minden egyes út lehetőség a tanulásra, fejlődésre is.

A csapat tagjait úgy választják ki, hogy jól működjenek együtt, és a feladatokat is meg tudják osztani, legyen, aki főzni szeret a legénységre, más a blogírásban jeleskedjen, de ne hiányozzon a tudományhoz értő szem vagy a vezetőképességekkel megáldott főnök sem a hajóról. Mindenféle korú és társadalmi helyzetű nőket várnak. Az eddigi tengerészek között volt már tanár, üzletasszony, színésznő is. A hajózáshoz nem kell érteni, erre profi személyzet áll rendelkezésre a fedélzeten.

A tagok az út során műhelymunka keretében megosztják egymással a megfigyeléseiket. Rengeteg feladatra kell felkészülni, mert felváltva még éjjel is őrt állnak a hajózók. Mivel maguk sem tudják, hogy mi vár rájuk, mit fognak találni, így nem lehet mindenre előre felkészülni sem.

Az út végeztével pedig saját, otthoni közösségükben kell majd folytatniuk a buzdító-felvilágosító-oktató munkát.

A 2019 októberében indult expedícióra egyébként jelenleg is várják a női jelentkezőket. A kiválasztás után nem kevés anyagi hozzájárulást is kell fizetni a részvételért.

További információ: www.exxpedition.com

Képek: exxpedition.com