Rég láttalak!

Azt már számos tanulmány alátámasztotta, hogy a szociális kapcsolatok fenntartása a mentális és fizikai egészségünknek is jót tesz. Azonban a kötődések fontossága és élvezetessége ellenére az emberek hajlamosak nagyon alulbecsülni azt, hogy mennyire értékelik mások, ha közeledünk feléjük. Az emberiség alapvetően közösségekben él és szeretünk egymáshoz kapcsolódni.

Egy, az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) által publikált tanulmányban a Pittsburghi Egyetem kutatói számos kísérletet folytattak több, mint 5900 résztvevő bevonásával a kapcsolatfelvétel témakörében.

Egy kísérlet során a résztvevők felét arra kérték, hogy idézzék fel az utolsó olyan alkalmat, amikor valakit felhívtak vagy felkerestek csak úgy, különösebb indok nélkül e-mailben, vagy telefonon hosszabb idővel azután, hogy utoljára beszéltek az illetővel. A résztvevők másik fele eközben azt a feladatot kapta, hogy egy hasonló szituációt idézzen fel, azt, amikor őt kereste fel egy rég látott ismerős.

Ezt követően megkérték a résztvevőket, hogy egy 7 pontos skálán (1=egyáltalán nem, 7=nagymértékben) értékeljék, hogy mekkora örömöt, hálát, köszönetet éreztek a kapcsolatfelvétel nyomán.

Meglepő eredmény született: azok, akik a kapcsolatfelvételt kezdeményezték, sokkal kevesebb pontot adtak, mint azok, akiket megkerestek.

Mindegyik felmérésnél azok, akik kezdeményezték a kapcsolatfelvételt, jelentősen alulértékelték a gesztus másik félre gyakorolt hatását. A kutatók egy másik érdekes tényt is találtak, amely hatással volt az eredményre. A meglepetés ereje volt ez: minél jobban meglepődött a keresett fél, mert minél kevésbé számított a megkeresésére, annál többre értékelte a kapcsolatfelvételt.

Sok ember elveszti a kötődéseit az évtizedek alatt: lassan elmaradnak az iskolatársak, régi munkatársak. A pandémia idején csak még jobban felerősödtek ezek a folyamatok a személyes kapcsolattartás hiánya miatt. Egy hosszabb periódus után újra felvenni a fonalat ijesztő lehet, a legtöbben tartanak a szituációtól, mint most kiderült – feleslegesen.

Valahányszor haboznunk, hogy felkeressünk-e valakit a régi ismerőseink közül, jusson eszünkbe, hogy talán ő is így tesz és könnyen meglehet, hogy óriási örömöt szerzünk már egy telefonhívással is.