Az óceán útjai.

Hawaii-on a tengerparti szikláknál két kislány, Abbie és Aubrie Graham egy palackra lettek figyelmesek. A koszos, furcsa formájú üveget az apák napi családi strandoláson vették észre. A 9 éves Abbie rögtön úgy vélte, hogy egy palackpostára bukkantak.

A szülők persze másként gondolták és még a 10 éves nővér is kételkedett. A felnőttek egyszerűen szemétnek tartották az üveget, Abbie azonban igazi kincsnek látta a leletet. Végül kiderült, hogy neki volt igaza, hiszen a palack, ha nem is aranyat, de egy üzenetet rejtett.

A palack az iszapba volt fúródva, de Abbie nem hagyta magát és addig ásott, amíg kiszabadította, majd odaadta az apjának, Johnnak.

Kezdetben arra gondoltak, hogy a helyi gyerekek dobták el a papírt tartalmazó üveget, de később kiderült, hogy sokkal messzebbről érkezett.

A kupak már rozsdás volt, ezért csak úgy tudták megnézni az üveg tartalmát, hogy összetörték azt. Belül egy egykoron fehér képeslap rejtőzött, amelyen halvány, helyenként erősen megkopott írással egy üzenetet fedeztek fel.

Az üzenetet régi típusú írógéppel írták, a fejléce így szólt: AZ ÓCEÁN ÁRAMLÁSÁNAK VIZSGÁLATA. A feljegyzés szerint a tudományos kutatást egy japán iskolai természettudományos klub indította.

A palackot 1984 júliusában dobták a vízbe Japán partjainál. A levélke kérte, hogy aki megtalálja, az adja meg a saját és a hely adatait, a pontos lokációt, a hosszúsági, szélességi fokot és a dátumot is.

A feljegyzésnek egy spanyol és egy japán változata is az üvegben lapult. Ahhoz képest, hogy a palackposta 37 évet hánykolódott a vízben és 6500 km-t utazott, egészen jó állapotban volt.

A kislány szerint a palackposta szaga leginkább egy ázott macskáéra emlékeztetett.

A család megpróbált kapcsolatba lépni a japán iskolával, de mivel az interneten minden információ japánul van, egyelőre nem jártak sikerrel. Ezért arra gondoltak, hogy laminálva visszaküldik a megadott címre az üzenetet. Azok a gyerekek, akik valamikor vízbe dobták, ma már 50-55 évesek lehetnek.

Abbie most azt mondja, hogy felnőve rendőr szeretne lenni, de az édesapa szerint régészethez is van érzéke a lányának.