Vessünk véget az ész nélküli fogyasztásnak!

Valamikor régen még szemfelszedőhöz vittük a harisnyát. Ha elszakadt a ruha, megvarrtuk. Ha lejött a cipő talpa, elballagtunk vele a suszterhez. Ha elromlott a mosógép, szerelőt hívtunk. Foltoztunk, ragasztottunk, festettünk és elégedettséggel töltött el minket, ha még évekig használhatóvá tettünk valamit.

Manapság? Kidobjuk és veszünk egy újat. Vagy jobb esetben újrahasznosítunk, hogy a lelkiismeretünk ne háborogjon (és mivel eredeti funkcióját már nem tölti be a tárgy, veszünk egy újat…). Az iskolákban ma a gyerekek már nem tanulnak háztartási ismereteket és így azon sem csodálkozhatunk, ha egy gombot sem tudnának felvarrni.

Sajnos, ma már nem divat megjavítani, megfoltozni, megvarrni.

Szégyen, de inkább kidobjuk, újat veszünk. Nincs helyünk tárolni, ezért szemétbe hajítjuk, ami már kicsit is régi, használt, viseletes. Pedig a bolygónk már nem bír elviselni több szemetet!

Tegyük újra divattá a javítást! Becsüljük meg jobban a tárgyainkat!

  1. Megjavítani jobb, mint újrahasznosítani: nincs szükség új tárgy előállítására, nyersanyag bányászására, szállításra
  2. A javítással pénzt spórolhatunk meg: megjavítani sokszor ingyenes, vagy nagyon olcsó, főként, ha magunk végezzük,
  3. A javítás során sok mindent megtanulunk: a legjobb módja megtudni, hogy valami miként működik, ha darabokra szedjük,
  4. A javítás védi a bolygót is: egyszer talán ráébredünk, hogy a Föld forrásai is végesek!

A megjavítás-szerelés összeköti az embereket, fejleszti a társadalmi kapcsolatokat, előcsalogatja a kreativitást, büszkeséggel és boldogsággal tölt el… Egyre több szereld-magad videó került fel az internetre, talán a forradalom már elkezdődött!