Valódi példaképek.

A Barbie gyártója nemrégiben egy felmérést végzett az édesanyák között, arra voltak kíváncsiak, hogy kik azok a nők, akikről mintázott babát szívesen adnának a lányaik kezébe. A megkérdezettek 86 %-a bevallotta, hogy szkeptikusak voltak a Barbie babával kapcsolatban, ugyanis számukra nem mindegy, hogy milyen típust, milyen alkatot, értéket jelenít meg.

A cég végül eldöntötte, hogy 17 új babát dob piacra, csupa hús-vér, inspiráló nőről mintázva: lesznek köztük soványabbak, teltebbek, idősebbek, fekete bőrűek – azonban egyáltalán nem ez a lényeges.

Minden egyes modell egy különleges, tehetséges nőt mutat be, ők azok, akik az egész világon példaképek lehetnek a kislányok számra. Olyan hölgyek vannak köztük, mint a festő Frida Kahlo, a filmrendező Ava DuVernay, vagy a modell Ashley Graham.

Két 50 feletti nő is bekerült közéjük:

Katherine Johnson

A NASA egykori matematikusa és fizikusa 1918-ban született. Számításai rendkívül fontosak voltak az űrutazások során, abban az időben még komoly számítógépek segítsége nélkül kellett az adatokat előállítani. Munkássága nem csak azért kiemelkedő, mert nőként érte el eredményeit egy erősen férfias területen, de ráadásul még színesbőrű is, ami további hátrányt jelentett. A ma is élő legenda Barack Obama-tól megkapta a legmagasabb polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érmet.

Fotó: barbie.mattel.com

Helene Darroze

Az 1967-ben született francia séf 3 étterem tulajdonosa (Londonban, Párizsban és Moszkvában) és már 2 Michellin csillagot is begyűjtött. A negyedik generációs szakács a családi éttermen túlnőve, elképesztő szorgalommal jutott a legjobbak közé.

Fotó: barbie.mattel.com