Apró lépések, nagy eredmények.

Minden ember, akár fiatal, akár idős, megérdemli, hogy boldog teljes, egészséges életet éljen. Ez persze nem jön magától (és nem is mindenkinek adott sajnos), de mi is sokat tehetünk azért, hogy ne a rendelőkben töltsük a napjainkat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, nem szükséges maratonokat futni, vagy kizárólag zöld leveleken élni. Azonban ha beépítünk néhány szokást, akár kis lépésenként az életünkbe, hosszú távon profitálhatunk belőle. Például sétáljunk napi 20 percet, együnk mindenhez zöldköretet, vagy iratkozzunk be egy horgoló klubba. Kezdhetjük?

1. Együnk egészségesebben

Annyiszor halljuk, de mennyi figyelmet fordítunk arra, hogy „az vagy, amit megeszel”? A helyes étrend számos betegség kialakulásától védhet meg minket, de olyan mindennapi problémáktól is, mint a székrekedés vagy a hasmenés, amelyek idővel nagyobb gonddá alakulhatnak. Inkább kevesebbet együnk, de minőségi ételeket.

A korral az emésztésünk is lelassul és a kiszáradás is jobban fenyeget minket. Ezért nagyon fontos, hogy eleget igyunk (főként vizet), és rostban gazdag ételeket együnk, friss gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat.

A 100 évet is megélők közös jellemzője, hogy a táplálkozásuk zömmel növényi alapú, kevés húst fogyasztanak, viszont sok hüvelyest. A legkisebb étkezésük a délutáni vagy esti.

2. Fókuszáljunk a megelőzésre!

Megelőzni sokkal könnyebb, mint egy már kialakult problémát kezelni, orvosolni. Járjunk rendszeresen szűrésekre, ellenőriztessük a koleszterin és vércukorszintünket, vérnyomásunkat, fogainkat, szemeinket. Vegyük igénybe az ingyenes szűrőbuszokat, vizsgálatokat. Ízületi gondjainkat megelőzendő járjunk gyógyfürdőbe, ha tehetjük!

3. Aludjunk jobban!

Az alvás segít a testünknek pihenni, kikapcsolni. Sajnos a szeniorok közül sokan szenvednek álmatlanságtól, vagy gyakori felébredéstől, ami nem jó – fogékonyabbá tesz minket a betegségek iránt és kimerültebbek leszünk.

Ügyeljünk rá, hogy a szobánk kényelmes, megfelelő hőmérsékletű legyen. Feküdjünk le mindig ugyanabban az időben, alakítsunk ki egy elalvást segítő, pihentető rutint. Későn már ne tévézzünk, inkább olvassunk csendben, vagy hallgassunk lágy zenét, meditáljunk, igyunk kamillateát.

A rendszeres szokásokhoz könnyen alkalmazkodik a szervezet. Ügyeljünk arra, hogy menjünk el mosdóba alvás előtt, sokszor amiatt ébrednek fel az idősek éjjel, mert ki kell menniük. Segíthet az illóolajos párologtatás is.

4. Legyünk közösségben!

A szocializáció segít abban, hogy kapcsolódjunk a társadalomhoz, a közösség részének érezzük magunkat. Elevenítsünk fel régi barátságokat, töltsünk több időt a családdal, rokonokkal. Végre van időnk tartani a kapcsolatot az egykori kollégákkal, osztálytársakkal. Ezek a kötődések feltöltenek minket, fizikai és szellemi jólétünkhöz is hozzájárulnak. Iratkozzunk be klubba, beszélgetőkörbe, könyvtárba!

Amikor pedig beszorulunk a négy fal közé, tartsuk karban elménket keresztrejtvényekkel, vagy egyéb agyunkat „megdolgoztató” hobbival. Tanuljunk új dolgokat! Tanuljunk akár nyelvet, hangszeren játszani, táncolni, de az is tökéletes, ha sokat olvasunk.

5. Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

Egészségesebbek, mozgékonyabbak leszünk, ha rendszeresen végzünk egy kis testmozgást. Javul az energiaszintünk, a hangulatunk, sőt még a memóriánk is. Végezhetünk akár gyógytornát, jógát, pilatest, de egy kiadós séta is tökéletes! Az egyensúlyunk, izmaink erőssége szempontjából is lényeges, hogy naponta átmozgassuk magunkat, akár kímélő tornával. Így megvédhetjük magunkat a veszélyes esésektől is.