Petúnia, árvácska és begónia mutatja az időt.

Szép és praktikus: a virágóra nem csak gyönyörködtet, de az időt is mutatja. Bár ápolása, gondozása, frissítése igen munkaigényes, szerencsére van, ahol nem sajnálják az energiát a szépséges vekkerre.

2 hazai kedvencünk mellett 4 külföldi virágórát is bemutatunk!

1. Debreceni virágóra

2009. július 10-én, 40 nappal a 40. Debreceni Virágkarnevál előtt, Kálvin 500. születésnapján avatták fel Debrecen első virágóráját – ez a dátum Kálvin 500 éves születésnapjával is egybeesett. A virágóra a belváros szívében, a Református Kollégium és a Kölcsey Központ közötti területen fekszik. A virágóra valójában nem más, mint egy napóra. Tengelye hasáb alakú, faragott mészkőoszlop. Az óramutató egy hosszú fémrúd, alatta az asztrális pályákra utaló fémkörívekkel. A mutató végét a főnixmadár szárnyát formázó motívum díszíti, amely a város jelképe. A szerkezet a maga teljességében egy gémeskút alakjára emlékeztet, amely a puszta világát idézi. A 10 méter átmérőjű óralapon virágokból kialakított számok mutatják az időt.

2. Székesfehérvári virágóra

Székesfehérvár egyik jól ismert látnivalója a Fő utca barokk, klasszicista és romantikus homlokzatú emeletes házainak sorát megszakító kis parkban, az Országzászló téren áll. A Virágórát 1960 tavaszán valósította meg a Székesfehérvári Szolgáltató Vállalat kertészeti részlege Horváth Jenő városi főkertész tervezésével. A hatalmas óramutatókat földbe süllyesztett, speciális óraszerkezet működteti, segítségével tavasztól őszig mutatja a pontos időt. A „számlap” mellett virágokból kirakott, naponta átültetett, pontos dátum is olvasható.

3. Genfi virágóra

A 4 méter átmérőjű genfi virágóra a világhírű svájci óragyártás szimbólumaként is funkcionál. Az Angolkertben 1955 óta található kompozíció 8 koncentrikus körből áll, ezek színe, dizájnja évszakonként változik.

4. Oostende-i virágóra, Belgium

A hatalmas virágóra felállítását elsőként Marcel Vanhabost javasolta 1932-ben. 1946-ban a város tulajdonába került az időmérő, 7 évvel később pedig a végleges helyére vándorolt, ahol most is látható. A virágágyás 9 méter átmérőjű, mintegy 20 ezer növény felhasználásával készül! Mutatói 3 ill. 4 méter hosszúak, arany színnel borítottak. Július és szeptember között minden nap kirakják az aktuális dátumot is virágokból, amit nap mint nap átültetnek a szorgos kezek.

5. Edinburgh-i virágóra

Vélhetően ez a világ legrégibb virágórája, először 1903-ban készítették el, a park főfelügyelőjének, John McHattie-nek ötlete alapján. Az óra átmérője 3,5 méter, kezdetben csupán 13 ezer darab növényt használtak fel az elkészítéséhez, mára 35 ezerre emelkedett ez a szám. 1946 óta minden évben más és más évfordulót, eseményt „ünnepel” az óra.

6. Niagara Falls-i virágóra

1950-ben épült a világ egyik legnagyobb virágórája, a 12 méter széles műalkotás a kanadai Niagara Falls városában található. Negyedóránként harangjáték kápráztatja el a látogatókat, de a 20 ezer virágból készült időmérő már önmagában is lenyűgöző. Évente kétszer teljesen új külsőt és megjelenést kap az óra, melynek hátsó részén a látogatók betekintést nyerhetnek a hatalmas szerkezet működésébe is.