Megállt az idő.

Erdélyt látni kell, újra és újra. Nem véletlen, hogy sokan a világ legszebb régiójának tartják, hiszen itt minden együtt van: hegyek, misztikus rengetegek, tiszta vizű patakok, szépséges várak, bűbájos falvak. Emellett pedig olyan atmoszféra lengi körül, amiből rengeteget lehet töltekezni!

Ezeket a látnivalókat mindenképpen érdemes legalább egyszer az életben felkeresni:

1. A törcsvári kastély

Sokan tévesen Drakula gróf lakhelyeként tartják számon ezt a gyönyörű kastélyt. A drámai háttér előtt magasodó, hegytetőn álló vár Erdély egyik legépebben maradt, középkori jellegét is megőrző kastélya. A 700 évvel ezelőtt épült stratégiai erődítmény a völgyet védte az ottomán törökök hódításai alatt. A Drakula-legenda miatt Románia első számú turisztikai attrakciójának számít.

2. Segesvár és az erődtemplomos falvak

Segesvár történelmi központja az UNESCO védelmét élvezi, vára egyike Európa legjobb állapotban megőrzött, napjainkban is lakott várnegyedének. Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, ezeket 930 m hosszú várfal köti össze. Mindegyik torony a védelmére kijelölt céh nevét viseli.

Szintén az UNESCO védelme alá tartozik Erdély 6 szász és egy székely falva, amelyek Erdély erődtemplomos falvai néven kerültek fel a Világörökség listájára. A 7 dél-erdélyi falu a 13–16. századbeli jellegzetes építkezési módot mutatja. A legismertebb Szászfehéregyháza erődtemploma, de érdemes felkeresni a többit is: Nagybaromlak, Berethalom, Kelnek, Prázsmár, Szászkézd, Székelyderzs templomát.

3. Vajdahunyad vára

A legautentikusabbnak tartott romániai vár középkori jellegét megőrizve, gótikus és reneszánsz elemek találkozásával bűvöl el. A 15. században épült várat Mikszáth Kálmán „a várak királyának” nevezte. A Hunyadiak által épített, megerősített rezidencia számunkra is ismerős, hiszen a mását jóval később megépítették a Városligetben.

4. Különleges sóbányák a föld alatt

Erdélyben járva mindenképpen menjünk le egy sóbányába! A lenti levegő rendkívül egészséges, a látvány pedig egyedülálló. A bányákban egy fél napot eltölthetünk, hiszen büfé, étterem, játszótér, kiállítás, kalandpark, kápolna vár a mélyben minket. A legismertebb sóbánya a parajdi, amelyet a Sóvidék szívében találunk. A tordai sóbánya hosszú folyosóit és embervájta üregeit gyönyörű fényinstallációk dekorálják, és egy apró tavacska is várja a látogatókat, amin csónakázni lehet.

5. Dombok, falvak, emberek

Erdélyben kihagyhatatlan a vidéki élet: a dombok közt megbúvó falvak, melyekben mintha megállt volna az idő. A poros utak, fejkendős nénik, gyönyörű faragott székelykapuk, a hazatérő tehenek mindenkit elbűvölnek. A helyiek egyszerű életmódja, vendégszeretete legendás. Érdemes kifeküdni a mezőre, nézni a tájat, inni a kis csobogókból, megmászni a dombokat, mezítláb átkelni a patakon, megkóstolni a puliszkát.