Sárgafogú vadkecskék.

Szardínia partjainál, az Olbia-öbölben fekszik Tavolara magányos szigete, amely 5 km hosszú és 1 km széles hegyével emelkedik ki a tengerből. A sziget egyik, az itáliai partokra néző végén a hegy lejt, szűk földszorost alakítva ki, hosszú, homokos stranddal. Ez a terület a földdarab egyetlen lakott része, az a hely, ahol Giuseppe Bertoleoni családja és leszármazottai élnek már 200 éve.

Giuseppe Bertoleoni egy genovai bevándorló volt, aki 1807-ben érkezett a földdarabra azzal a szándékkal, hogy ott éljen a két feleségének egyikével, így elkerülve a bigámiáért járó büntetést. Ottléte alatt kinevezte magát a sziget királyának, a címet saját bevallása szerint Szardínia királya, Carlo Alberto adományozta részére szóban, amikor 1836-ban a szigetre jött vadászni.

Azóta Giuseppe családja uralkodik a szigeten és ők alkotják egyben a lakosságot is az elmúlt 7 generáció óta. Kecskéket tartanak, halásznak és szuveníreket árusítanak a turistáknak, illetve ők vezetik a sziget két éttermét is.

Nem sokkal azután, hogy a szigetre érkezett, Giuseppe felfedezte, hogy egy ritka vadkecske él itt, amelynek a fogát aranysárgára festi a hínár és a zuzmó, amit eszik. Amikor erről Szardínia királya tudomást szerzett, az uralkodó maga érkezett a szigetre, hogy vadásszon az állatra. A történet szerint Giuseppe 24 éves fia, Paolo ment üdvözölni a királyt és magát Tavolara királyaként mutatta be. Miután Carlo Alberto 3 napot töltött Tavolara szigetén vendégként, annyira el volt bűvölve, hogy azt mondta Paolonak: te tényleg király vagy! Néhány évvel később, amikor az állami ingatlannyilvántartó megkísérelte kisajátítani a területet, Paolo Torinóba ment, ahol szerzett a szardíniai királytól egy elismerő tekercset.

Tavolara Island

Paolo Bertoleoni visszatért és megrajzolta a királyi címerét, amit büszkén felfestett az otthona falára. Az 1900-as években a brit Viktória királynő, aki a világ vezetőiről gyűjtött fényképeket, elküldte a személyi fotósát a szigetre, hogy kapja lencsevégre a királyi családot. Ez a kép még mindig a Buckingham palota falán függ és egyben a sziget éttermében is megtekinthetjük.

1934-ben a família szuverenitása hivatalosan véget ért, Itália bekebelezte a szigetet. 1962-ben a NATO egy bázist hozott létre a sziget keleti felén, amivel korlátozta a közterületeket. Napjainkban a Bertoleoni család 50 hektárt birtokol.

Tavolara's beach 4

Noha nincs már uralkodója a földdarabnak, a szerepüket mint a sziget védelmezői viszik tovább. A jelenlegi ‘király’ megpróbálja hivatalosan is elismertetni Tavolara-t, mint a világ legkisebb királyságát.