Tudatos felkészülés.

Minden évben szeretnénk egészségesen átvészelni az őszi-téli időszakot, de idén ez még fokozottabb igényünk. Hiszen most nem csak a szokásosnak mondható felső légúti fertőzésekkel és a már ismert influenzával, de a még jórészt ismeretlen lefolyású koronavírussal is fel kell vennünk a harcot. Rettegni nincs értelme, tegyünk inkább az egészségünkért tudatosan!

1. Kézmosás, kézmosás, kézmosás

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez az alapja mindennek. A kéz tisztán tartása működik! Használjunk kézfertőtlenítőt, ha úton vagyunk, ezzel tisztítsuk a kezünket, miután kijövünk a boltból, leszállunk a buszról. Amikor pedig alkalmunk van, pl. hazaértés után rögtön és alaposan mossunk kezet. Így megakadályozzuk, hogy a kezünkről a szánkba, orrunkba, szemünkbe jussanak a kórokozók. Azt már mondani sem kell, hogy emellett viseljünk maszkot!

2. Táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk

Az immunrendszerünk akkor tud ellenállni a fertőzéseknek, ha egészségesen tartjuk. Együnk tápanyagban és vitaminban gazdag ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, halakat. Mozogjunk, akár a szobában tornázhatunk, akár a szabad levegőn sétálhatunk. És aludjunk eleget!

3. Ne hanyagoljuk a megelőzést

Néhányan annyian félnek a betegségektől, hogy teljesen elhanyagolják az orvosi látogatásaikat, pl. a fogak tömését, bizonyos kontrollokat, szűrővizsgálatokat. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy hónapokig kell a vírus árnyékában élnünk, ezért ez a hozzáállás később visszaüthet. Az orvosi rendelőkben is fokozott biztonsági óvintézkedések mellett várnak minket. A megelőzés és kontroll továbbra is legyen az életünk része!

4. Oltassunk

Bár vannak, akik elutasítják a védőoltásokat, érdemes elgondolkodni rajta, hogy miért. Az jó, ha valaki sosem volt még influenzás, de ne feledjük, hogy az életkor előrehaladtával a szervezetünk védekezőképessége gyengül. Nem véletlenül ajánlott (és ingyenes) bizonyos kor felett például az influenzaoltás. Érdemes megfontolni az övsömör elleni vakcina beadatását is, ugyanis a bárányhimlőt okozó vírus a szervezetben lappanghat, 50 év felett pl. övsömör formájában törhet újra elő, ami egy igen kellemetlen betegség.

5. Legyünk szkeptikusak

Azaz ne dőljünk be a csodaszereknek. Az önmagát letisztító csodafelület, ahol nincs egy kórokozó sem, a mindent fertőtlenítő UV (ami persze nem veszélyes az egészségünkre) nem létezik. Ugyan számos ilyen szernek van némi tudományos alapja, de sajnos a többségük laboratóriumi körülmények között éri el a beígért hatékonyságot. Ide tartoznak a szupervitaminok is: az ajánlásoknak megfelelően leszedve ezek is erősítik az immunrendszert, azonban nagy csodát ne várjunk tőlük.