Kell a vitamin.

Azt jóval többen tudják, hogy a helytelen étrend kihat a szív- és érrendszer működésére, mint azt, hogy az idegrendszerre is káros hatással bír. Akárcsak a szívünkből, az agyunkból is csak egy van – óvjuk, védjük, hogy minél tovább megfelelő minőségben tudjon szolgálni minket!

Tanulmányok bizonyítják, hogy a rengeteg feldolgozott élelmiszert, gyors ételt tartalmazó étkezés az idegrendszert is károsan érinti.

Egy újkeletű tanulmány egy brit tinédzser fiú esetét vizsgálta, aki gyorséttermekben étkezett. Először csak fáradtságra panaszkodott, a vérvételek kimutatták, hogy a B12-vitamin és a vasszintje nagyon alacsony. Egy évvel később azzal tért vissza a rendelőbe, hogy rosszul lát és hall. A vizsgálatok nem találtak szervi elváltozást, de egy újabb évvel később gyakorlatilag megvakult.

Ekkor kezdték az étrendjét is elemzeni, és kiderült, hogy az rendkívül egyoldalú: fehér kenyéren, sült krumplin, chipsen és feldolgozott húsokon élt. Az orvosok táplálkozási optikai neuropátiával diagnosztizálták, ezzel a fejlett világban igen ritkán előforduló kórképpel.  A példa is azt mutatja, hogy egyes vitaminhiányok (pl. B) súlyos idegrendszeri tüneteket produkálhatnak A teljes értékű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, a megfelelő idegi működéshez is elengedhetetlenek.

Mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy az étrendünk is hozzájáruljon az idegrendszerünk egészségéhez?

1. Agyvédő ételek

Agyunk az idegrendszer központja, rengeteg omega-3 zsírsavra van szüksége az egészséges működéshez. A zsírsavakat az élelmiszerek egy részében is megtaláljuk, érdemes olajos halat, diót, brokkolit, babot, lenmagot fogyasztani.

2. Ismerjük a B-vitaminokat!

A tiamin (B1-vitamin) is fontos az idegi egészséghez. Megtaláljuk a dúsított gabonapelyhekben, tésztákban, élesztőben, sertéshúsban, hántolatlan rizsben. A B12-vitamin az idegeket védő és körbevevő hüvelyt építi fel, ezért szintén nélkülözhetetlen. Májban, tojásban, tejben találjuk meg, a vegetáriánusoknak más módon kell a szervezetünkbe juttatni.

3. Zöldüljünk!

A zöld levelek, saláták segíthetnek az idegrendszerünknek. Gazdagok B-vitaminokban, C- és E-vitaminban, magnéziumban, ezek mindegyike a neurotranszmitterek előállításában, működésében játszik szerepet. A tengeri zöldségek (vagyis az algák) is hozzájárulhatnak az idegrendszer egészséges működéséhez.

4. Részesítsük előnybe az összetett szénhidrátokat!

Testünknek és agyunknak is energiára van szüksége, ezt a szénhidrátokból nyerik. Nem minden szénhidrát egyenértékű. A fehérkenyér vagy a burgonyachips egy löketet adnak csupán: gyorsan felszívódnak, de hatásuk is gyorsan múlik. A lassú felszívódású szénhidrátok sokkal tovább tartanak, ezért inkább teljes kiőrlésű pékárukat, tésztákat együnk.

5. Vigyünk be minél kevesebb cukrot a szervezetünkbe!

Alkohol, előrecsomagolt ételek, cukros üdítők, mikrózható készételek… A felesleges cukor rengeteg mindenben megtalálható. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet egy kicsit faragni a túlzott cukorfogyasztáson! A túl sok cukor ugyanis károsan hathat a szellemi funkciókra, ráadásul addiktív is, így a mérséklése kulcsfontosságú, különösen ha édesszájúak vagyunk.