A világ egy ellen.

Most már hetek óta nem szól másról a világ, csak a COVID-19 elleni harcról. Mindenki azon van, hogy a Föld lakossága minél kisebb veszteséggel túljusson ezen a rémálmon. Az emberek többsége – szerencsére – megfogadta a tanácsot, és otthon maradva próbálja megvédeni saját magát és a többieket. Eközben ádáz küzdelem folyik, vannak, akik a nap minden percében a saját bőrüket viszik vásárra. Emberfeletti munkában állnak az orvosok, az ápolók, az asszisztensek, a kukások, a rendőrök, a tűzoltók, a gondozók…

A frontvonalban dolgozók heroikus küzdelmét örökíti meg egy iráni művész, Alireza Pakdel az illusztrációin. Az érzelemmel fűtött, döbbenetes képek összesűrítve ábrázolják azt a szürreális világot, amelyben most élünk.

Pakdel képein a vírus egy hatalmas zöld szörnyként jelenik meg, az egészségügyi dolgozók pedig hétköznapi hősökké válnak, akik fáradhatatlanul harcolnak. Bátorság, elszántság, önfeláldozás jellemzi őket. A maszkot viselő alakok számos helyzetben mentik meg az embereket a vírustól, a képek nem egyszer mélyebb, szimbolikus jelentéseket hordoznak. A vírus egyszer bilincs, amit az orvos és a nővér közösen próbálnak széttörni, máskor viszont egy labirintusban kell megtalálniuk a kiutat a beteget hátukon cipelőknek. A mindig más arcot öltő ellenség folyamatosan kihívások elé állítja a frontvonalban harcolókat.

A rajzokon ugyanakkor ott van a remény: a sötét függöny mögött süt a nap, a család összetart, a ház megóv, a harc megnyerhető.

Képek: Alireza Pakdel – Instagram, Facebook