Szorgos kis és nagy kezek.

Idén már tizenkettedik alkalommal sütötték meg a Baranya megyei faluban, Geresdlakon a lassan híressé váló mézeskalácsfalut.

A Pécsváradtól nem messze található település számos apró részletét megörökítették, felfedezhetjük a házakat, a közintézményeket, a templomot, de ott vannak a lakók is.

Az alkotóknak némi humort és aktualitást is sikerült becsempészniük: „A polgármesteri hivatalnál csípőre tett kézzel áll a polgármesterünk, Habjánecz Tibor, a templomnál Józsi atya látható, míg a laki templom bejáratában egy ifjú pár van, hiszen két hét múlva egy lakodalom lesz a településünkön” – mondta Kettné Schmidt Tímea, a mézeskalácsfalu ötletadója a bama.hu-nak.

A műhöz összesen 480 tojást, 13 kiló mézet, 50 kiló lisztet, 40 kiló cukrot, 5 kiló Rama margarint és 30 csomag fahéjat használtak fel az alkotók.

Fotó: www.bama.hu

Három héten keresztül dolgoztak a szorgos kezek, hogy egy óriási nagy asztalon felállítsák a mézeskalácsfalut. A kiállítás ünnepélyes megnyitója advent első vasárnapján volt, de egészen tavaszig megtekinthető lesz.

Az óvodát maguk a kis ovisok sütötték, így minden korosztály kivette a részét a készülődésből.

A bama.hu megszerezte a Baranya megyei község titkos mézeskalács receptjét is!

Eszerint 4 evőkanál mézet kell felmelegíteni, ehhez 5 dkg Rama margarint kell adni. Miután felolvadt a vaj, össze kell gyúrni a többi hozzávalóval: 76 dkg liszttel, 34 dkg porcukorral, 4 egész tojással, 1 csipet sóval, 2 púpos teáskanálnyi szódabikarbónával és 1 púpos teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverékkel. A tésztát egy éjszakára a hűtőben kell pihentetni, majd 160 fokon megsütni légkeveréses sütőben.

Tessék kipróbálni!

Forrás: www.bama.hu