Kincset érő víz.

Nem mindennapi dologra bukkant az angliai Plymouth városában élő Colin Steer a nappalijában 10 évvel ezelőtt: egy 500 éves kút rejlett a mélyben. Anno egy felújítás során az tűnt fel neki, miközben az aljzaton dolgozott és kicserélt egy gerendát, hogy a padló megsüllyedt a kiugró ablaknál. Egyből arra gondolt, hogy valaki elásott valamit vagy egy víznyelő lapul a mélyben. Mára kiderült, hogy egy 5 méter mély lyuk az. Steer az elmúlt évtizedet azzal töltötte, hogy kiássa a kutat. A feltárás során egy bőrdarab is előkerült, amit ő egy 1500-as évekből származó kard védőburkolatnak vél.

A kutatók még mindig nem biztosak benne, hogy miért pont oda került a kút. Noha régi térképeken is kutakodtak, nem találtak magyarázatot, a méretéből azonban azt feltételezik, hogy állatok itatására vagy akár 2-3 család ellátására szolgálhatott.

Az ásás közben Steer egy 1725-ből származó érmére is bukkant, sőt még a kút alján lévő vizet is megkóstolta. Igazán tiszta és ízletes volt. A férfi most bevizsgáltatja és ha ivóvíz minőségű lesz, akkor palackozva értékesíteni fogja.

A szakemberek szerint az az 500 éves kút egy jómódú vagy nemesi családhoz tartozhatott, mivel a középkorban egy ilyen magas társadalmi státuszú család tudott privát kutat fenntartani, leginkább az alagsorban.

A külső kutakat gyakran megmérgezték, emiatt, aki megtehette, belső kutat épített. Ugyan évtizedekig tarthatott a készítése, de megérte a saját, tiszta vízforrás miatt.

Annak érdekében, hogy megóvják a kutakat a beomlástól, kővel, téglával vagy fával bélelték ki azokat. Ennek a kútnak olyan jól megőrzött az állapota, hogy a tudósok szerint rendszeresen karbantartották és időként kitisztították, eltávolították a törmeléket, megelőzték a víz szennyeződését és fenntartották annak minőségét.

Kiemelt kép: Caters