Jelentős különbség van az árukban, de az egészségre gyakorolt hatásukban is?

Az alapanyag a cukorrépa vagy cukornád, amit megtisztítva legyalulnak, majd beáztatják, aztán kipréselik. Különböző szűrési és derítési műveleteket követően felfőzik, végül a cukros pépet egy centrifugában hűtik és kristályosítják ki. Ennek a műveletnek a mellékterméke a melasz, a sűrű, sötétbarna anyag,  aminek a fele cukor, de mivel azt már nem lehet gazdaságosan kinyerni, így általában állati takarmányba keverik a magas energiatartalma miatt.

Amit mi a boltban kristálycukorként megveszünk, az fehér és kristályos. A barna cukor szinte ugyanaz, csak abba visszakevernek némi melaszt, az adja a barna színét, a kicsit karamellesebb ízét, valamint a kissé nedvesebb állagát.

Ez azt jelenti, hogy a barna cukorban 3-4 százalékkal kevesebb a cukor, és van benne némi vas, magnézium, kalcium és kálium a melasz miatt, de elhanyagolható mennyiségben. Így ha valaki azt gondolja, hogy azzal, ha barna cukorra cseréli a sima fehér cukrot a konyhájában, rengeteget tesz az egészségéért, sajnos téved. Úgy tűnik, a kettő közötti különbséget leginkább csak a pénztárcánk érzi meg.

Forrás: gizmodo