Szőke álomnő.

Ki ne ismerné Barbie-t, aki már 60 éve van ott a kislányok szobájában? Előállítója, a Mattel a mai napig legnagyobb bevételeit a babából szerzi.

A baba története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Ruth Handler amerikai üzletasszony, nem mellékesen a Mattel játékcég alapítójának felesége lánya, Barbara játékát figyelve észrevette, hogy gyermeke szereti a papírbabákat felnőttruhákba öltöztetni. Abban az időben a legtöbb gyermekjátékbaba gyermeket ábrázolt. Ruth ezt a piaci rést felfedezve javasolta férjének az ötletet, de az nem volt rá vevő.

Fotó: barbie.mattel.com

1956-ban azonban Németországban az asszony meglátott valami hasonlót, egy német játékbabát, a Bild Lillit. Ez a képregényhősből született baba öntudatos nő volt, a kislányok kedvelték. Ruth vett belőle hármat, és elkezdett dolgozni korábbi elképzelésén. Új dizájnt alkotott, a babát 1959. március 9-én bemutatták egy kiállításon, megszületett Barbie (miután természetesen megvették a német gyártótól a jogokat).

Fotó: barbie.mattel.com

Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt hordott, és lófarokba fogott frizurát; két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal. Őt még Japánban gyártották. Az első évben körülbelül 350 000 darabot adtak el.

Ruth Handler számára fontos volt Barbie felnőtt megjelenése annak ellenére is, hogy a piaci kutatások kimutatták, jó pár szülő volt elégedetlen a baba mellei miatt, amik a játék testarányait tekintve határozottan egy felnőtt nő kebleihez hasonlóak voltak. Barbie megjelenését sokszor változtatták. Az egyik legjellegzetesebb módosítás, mikor 1971-ben a babák szemét átfestették, így a pillantása inkább előre esett, nem oldalra nézett, mint az eredeti modell.

Fotó: barbie.mattel.com

Barbie köré nagyon komoly marketingstratégia épült.  Ennek köszönhetően mára a világon milliárdnyi Barbie babát adnak el több mint 150 országban, így Magyarországon is. 1961-ben megjelent vőlegénye, Ken is, de rengeteg háziállata, járműve, ruhája is van. Igazi multitalentum: van pilótaengedélye, és légiutas-kísérő is volt, de létezik űrhajós, orvos és autóversenyző Barbie is.

Fotó: barbie.mattel.com

Barbie örök társa, Ken állt modellt: egyikőjük kb. 1989 táján számított a gyártó szerint férfiideálnak, másikójuk pedig napjainkban, 2019-ben.

Közzétette: Erdey Judit – Photographiti – 2019. január 14., hétfő

Barbie hatása óriási, valóságos kulturális ikon: született már róla dal, festmény, könyvek tucatja. Sokszor kritizálják tökéletessége miatt, és a Barbie név bevonult a buta, szőke típus jelzőjeként is a köztudatba. Születése óta természetesen már rengeteg változatban elkészült, létezik színesbőrű, ázsiai, sötéthajú, fejkendős és tolószékes Barbie is.

Kezdőkép: winston anselmy/flickr és Pixabay