Nekikezdhetünk?

A szív- és érrendszeri betegségek sajnos még mindig a vezető halálokok közé tartoznak. Érdemes lenne odafigyelni a szívünk egészségére, nem csak kiegyensúlyozott étrenddel, de néhány aprósággal is, amelyeket akár már ma beiktathatunk a napunkba.

Legyen a szívünk a szívügyünk!

1. Ölelj! A kutatások szerint szeretteink megölelése oxitocin hormont szabadít fel a testünkben, amely segít a vérnyomás csökkentésében.

2. Nevess! A nevetés 22 %-kal tágítja a vérereket, így növelve a véráramlást és csökkentve a vérnyomást.

3. Ne mondj le a csokiról! A kakaóbab tele van antioxidánssal, amelyek segítenek az immunrendszernek a káros dolgokkal szembeni harcban.

4. Tarts kisállatot! A kisállat gazdiknak alacsonyabb a vérnyomásuk, kevésbé veszélyeztetik őket szívbetegségek. A fizikai kontaktus, az öröm és a szeretet jótékony hatású.

5. Hanyagold a húst! – legalább hétfőnként. Egy oxfordi tanulmány szerint a vegetarianizmus 32%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

6. Állj fel! – ha a nap legnagyobb részét üléssel töltöd, akár munka, akár tévézés, olvasás vagy kötés, egyebek miatt, akkor jelentősen megnő a szívbetegségek kockázata. Időnként állj fel, sétálj kicsit , esetleg menj ki pár percre a levegőre.

7. Aludj! Persze mindenki alszik, de nem mindegy, hogy mennyit. A túlalvás is növeli a szívbetegségek kockázatát, de a 6 óránál kevesebb szundikálás sem tesz mást. Azok sem járnak jobban, akik túl sokszor kelnek fel éjjel vagy nehezen alszanak el. A legideálisabb a napi 7-8 óra alvás.

8. Elő a koffeinnel! Jó hír a kávérajongóknak, hogy a koffein segíthet a szívritmus szabályozásában, az ajánlott mennyiség napi 1-3 csésze.

9. Kevesebb autózás. Meglepő módon a hangos forgalomban való részvétel 12%-kal növeli a szívinfarktus kockázatát.

10. Házasodj meg! A házas embereknek egészséges a szívük. Aki idősebb korban egyedül marad, annak is ajánlatos társat keresni a bezárkózás helyett, hiszen a nők esetben például egy 10 éves kapcsolat 13 %-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.