Felkészülés az aszályra.

Peter Harden 82 éves nyugdíjas tanár, aki 52 éve él kis angliai házában. Nem mondhatni, hogy felkészületlenül várja az utóbbi évek egyre szárazabb, forróbb nyarait.

A férfi az első esővízgyűjtő tartályait még Anglia egyik legsúlyosabb aszályát követően, 1976-ban állította munkába. A hobbikertész már akkor felfigyelt rá, hogy a száraz időszakok egyre intenzívebbek és amikor a nejével Európa-szerte nyaraltak, inspirációt is gyűjtött ahhoz, hogy miként lehetne az aszályokat a legjobban túlélni. Gyakran megcsodálta a rómaiak és görögök vízgyűjtő- és szállítórendszereit, ciszternáit.

Peter végül az élmények hatására jelentősen megnövelte az esővízgyűjtő tartályai számát és méretét is, kb 15 évvel már 9 darab 375 literes kapacitással rendelkezett a házikó ereszcsatornáiból származó víz számára. A kapacitás azóta bővült, a férfi most 6000 liter esővizet raktároz, így nem csoda, hogy a csapadékmentes időszakokban is az ő portája zöldell a legszebben.

Peter az Egyesült Királyság egyik legszárazabb régiójában él. A kertje alatt található agyagréteg megtartja a vizet, de amint száraz időszak jön, repedezni, töredezni kezd. Most, 2022-ban ismét súlyos aszály lépett fel és sok helyen locsolási tilalmat is bevezettek. Nem kérdés, hogy ezekben a hetekben az jár jól, akinek vannak víztartalékai.

Peter kertjében árammal működő búvárszivattyú segítségével, a kerti tömlőn tudja ezt a vizet locsolásra használni. Az eredeti tartályok közül 3 időközben használhatatlanná vált, ezeket cserélni kell. A férfi két további 1000 literes gyűjtőkonténer vásárlását tervezi, mivel a nyugdíjas kertésznek az a célja, hogy 9000 liter vizet tároljon.

Kiemelt kép: SWNS