A halaktól a könyvekig.

Minden családnak megvannak a saját karácsonyi hagyományai, amelyek zömmel a népük szokásaiból, kultúrájából erednek. Vannak olyan tradíciók, amelyek az elmúlt évtizedekben beépültek a hagyományaink közé, mások kikoptak.

Körbenéztünk a nagyvilágban, érdekes szokásokra bukkantunk, amelyek egy része nálunk is ismert.

1. Adventi kalendárium

A sokzsebes adventi kalendárium hagyománya német területről ered. A gyerekek örömmel nyitogatják a kis ablakokat, amelyek finomságot, apróságot rejtenek. Általában decemberben indul a móka és Szenteste nyílik ki az utolsó ablak.

2. Posada és piñata

Az ünnepi szezon Mexikóban a Posadával indul, 9 alkalomból álló sorozat zajlik december 16. és 24. között. Ebben az időszakban felelevenítik a Szent Család szálláskeresését, miközben fesztiválhangulat uralkodik, feldíszített utcákkal, házakkal. A felkeresett helyszíneken karácsonyi énekek dalolása mellett egy csillagformájú piñatát törnek össze, ami rengeteg édességet rejt.

3. Ajándék Mikulástól

A holland gyerekek a Sinterklaastól kapnak ajándékot december 5-én, cserébe ők répát tesznek a cipőjükbe, amit a szánhúzó lovaknak szánnak. Nálunk egy nappal később, 6-án hozza a Mikulás a csokikat a cipőkbe, csizmákba.

4. Réveillon de Noël

A Réveillon de Noël francia hagyomány, tulajdonképpen egy hosszú vacsorát jelent. A finom lakoma elfogyasztása karácsony este akár 5 órán át is tarthat. A menü régiónként változik, de füstölt lazac, osztriga, libamáj általában kerül az asztalra. Az evés-ivásra a karácsonyi fatörzstorta teszi fel a pontot.

5. Karácsonyi képeslapok küldése

Az Amerikai Egyesült Államokban nagy divat a képeslapküldés, talán a nagy távolságok miatt. Nem csak magánemberek, de cégek, üzleti partnerek is küldenek lapot, nem ritkán saját fotóval ellátva. Manapság a legtöbben már email vagy képes üzenet formájában ápolják a hagyományt.

6. Kis gyertyák napja

Ez a nap december 7-ére esik, Kolumbiában ekkor kezdődik a karácsonyi szezon. Az emberek gyertyákat tesznek gyönyörű papírlámpácskákkal együtt az ablakokba, balkonokra, előkertekbe. Így emlékeznek Szűz Máriára és a szeplőtlen fogantatásra.

7. Jolabokaflod

Jolabokaflod szokása Izlandon dívik. Ebben a szigetországban rengeteg könyvet adnak ki, ezek zöme karácsony előtt kel el. Szenteste könyveket ajándékoznak egymásnak, és az egész estét olvasással és csokimajszolással töltik.

8. Yule kecske

A yule kecske tradíciója a 11. századból ered. A legenda szerint Szent Miklós egy emberméretű kecskét vezetett, szimbolizálva uralmát a gonosz felett. Napjainkban egész Svédországban megemlékeznek erről, kecskeformájú karácsonyi díszekkel. Néhány nagyvárosban óriási méretű kecskét is felállítanak szalmából, piros szalagokkal.

9. Hét hal ünnepe

A tradíció Itáliából ered, ahol szokás halat enni ünnepnap előtt. Napjainkra az amerikai olaszok megalkották saját hagyományukat és hét halból vagy tenger gyümölcséből álló lakomát fogyasztanak.

10. Vízkereszt

A háromkirályok ünnepét a katolikusok január 6-án, az ortodoxok január 19-én tartják. A hagyományok országonként változnak.