Feleslegek nélkül.

Sokan vagyunk úgy, hogy ha felelevenítjük életünk legboldogabb pillanatait, akár csupa egyszerű dolog jut eszünkbe: amikor gyerekként mezítláb szaladgáltunk a réten, kempingeztünk a szüleinkkel, sütöttünk a konyhában, a hóesést csodáltuk az ablakból. Az egyszerűbb, de boldogabb élet nem a pénztől függ. Rohanó világunkban igazi kihívás megtanulni azt, hogy miként lehet sallangmentesen, belülről táplálkozva megélni a mindennapokat.

Az alábbi lépések segítenek:

1. Fogjuk vissza a fogyasztásunkat

Valószínűleg egy magyar átlagnyugdíjas nem a túlköltekezésről és a felesleges fogyasztásról ismert. Mégis érdemes megfogadni a tanácsokat: ne halmozzuk a tárgyakat, nem kell az ötödik ugyanolyan edény, harmadik konyhai robotgép, amit sosem veszünk elő a szekrényből. Nincs szükség a csodafelmosóra, amit a szomszédasszony a tévében látott. Tartsuk magunkat távol az impulzusvásárlástól, és inkább költsünk minőségi ételekre, egészségmegőrző kellékekre (például túrabotra, kényelmes cipőre).

2. Csökkentsük a hulladékot

A hulladék csökkentésével nem csak mi járunk jól (nem kell ide-oda pakolni, külön gyűjteni), de a környezet is. Ráadásul az újrahasznosítással még pénzt is spórolunk. Ne vegyünk agyoncsomagolt árut, palackozott víz helyett szűrőkancsóból igyunk, nejlontasak helyett vászonszatyorba vásároljunk a zöldségesnél. Mostanra mindenki számára világos, hogy a Földünket pusztítjuk, ha nem állunk le az embertelen mennyiségű szemét gyártásával. Hasznosítsuk újra, amit lehet: az üvegeket vázának vagy befőttnek, az ág- és fűnyesedéket, héjakat tegyük a komposztba, a rossz talicskából például virágtartó lehet.

3. Spóroljunk az energiával

Egy átlagos háztartás kasszájában még mindig jelentős kiadás az elektromos áram, a víz, a fűtés.  Hacsak nem megújuló energiaforrásokból táplálkozunk, akkor bizony a fosszilis tüzelőanyagokat égetjük, vagyis mindnyájan felelősek vagyunk a levegőszennyezésért. Próbáljunk meg spórolni (bár sokan erre eleve rákényszerülnek); használjunk energiatakarékos izzókat, vízcsapokat. Ne zsúfoljuk túl a lakást, mert akkor nehéz befűteni, ne tegyünk a radiátor elé bútorokat. Ha módunk van rá, szigeteltessük a házat. Használjuk ki a természetes meleget és hideget a lakás hűtésnél-fűtésénél (például nem muszáj légkondi, ha behúzzuk nyáron a sötétítőket és nem hagyjuk, hogy felmelegedjen a lakás).

4. Készítsük el magunk az ételünket

Sokan rászoknak az ételrendelésre, kifőzdékre, főként, ha egyedül maradnak idősebb korukra. Persze néha jól jöhet, hogy nem kell a főzéssel bíbelődni, de kell-e magyarázni, hogy menyivel egészségesebb, ha tartalmas, házias ételeket eszünk, amiket magunk készítünk el? Friss hozzávalókból, a konyhaablak párkányán nevelt fűszernövényekkel, netán a veteményesből származó zöldségekkel, egészséges összetevőkből, változatosan. Idősebb korban ráadásul a minőség kerül a mennyiség elé. Sokkal olcsóbb így gazdálkodni, és még a gyerekeknek, unokáknak is főzhetünk – egészen biztosan örülni fognak neki, ha néha érkezik tőlünk vacsora.

5. Tegyük le az autót

Az autó hasznos és fontos közlekedési eszköz. De biztos, hogy azzal kell mennünk a pékig? A temetőig? Nem lenne jobb, ha rávennénk magunkat egy sétára, levegőzésre? Netán még biciklizhetünk is. Faluhelyen sokan így járnak még idős korban is a boltba, templomba.

6. Csökkentsük a stresszt az életünkben

Rengeteg inger éri a ma emberét, ha szeretnénk stresszmentesebb életet, magunknak is kell tenni ezért. Át kell gondolnunk, hogy hol tudunk változtatni: mi az a tevékenység, ami túl sok időt elvesz a hetünkből? Hova tudnánk beiktatni egy kiadós sétát? Nem váltunk-e függővé például a tévétől vagy akár az internettől? Tudatosan keressük a lassulást, hagyjunk időt az olvasásra, kirándulásra, kertészkedésre, baráti beszélgetésekre. A könnyű fizikai aktivitás is remek stresszűző.

7. Tanuljunk meg adni

Adni sokféleképpen lehet: virágmagot ajándékozhatunk a szomszédnak, süthetünk a közösségnek, segíthetünk valakinek állást találni, vagy önkénteskedhetünk az oktatási, nevelési intézményekben. Meg fogjuk látni, hogy ez nem csak nekik segítség, de mi is rengeteget kapunk majd viszonzásul!