Modern Cyrano.

Szomorú hírről számolt be a Guinness bizottság: 75 évesen váratlanul meghalt Mehmet Özyürek, a világ leghosszabb orrának büszke tulajdonosa. A világcsúcstartót szerető családja szülővárosában, Artvinban helyezte örök nyugalomra.

A török Mehmet gyakran beszélt arról, hogy mekkora áldásnak tartja kivételes szaglószervét.

Háromszor kapta meg a világ leghosszabb élő orrának (férfi) járó elismerést, először 2001-ben, majd 2010-ben, végül 2021-ben. Minden alkalommal 8.8 cm hosszúnak bizonyult az orra, ami egy kártyalap mérete.

Mehmet ismert volt kedvességéről, vidám életfelfogásáról, elsöprő életkedvéről. Mindig elképesztő büszke volt az orrára és a szaglóképességére, pedig biztosan sokan inkább sorscsapásnak tartottak volna egy ilyen hosszú orrot. Ő viszont élvezte, hogy sokkal több illatot megérez, mint egy átlagember, például amint hazaért, meg tudta mondani, hogy mi fő ebédre.

A jellegzetesen hosszú orr családi vonásnak bizonyult. de valójában nem tudták, hogy minek köszönhető a fura genetika, mindenesetre Mehmet apja és nagybátyjai is hasonlóan méretes szaglószervvel rendelkeztek. Érdekes módon azonban Mehmet után már nem örökölt senki sem ilyen óriási nózit.

A férfit a barátai fiatalkorában azzal cukkolták, hogy Nagy Orrnak nevezték, de őt nem zavarta mindez.

Mivel nem is tudott mást tenni, elfogadta a külsejét és békében élt a világgal. Nem zavarta, hogy bárhová ment, rögtön minden szem rászegeződött.

A különleges képessége elégedettséggel töltötte el, áldásnak tartotta és büszkén képviselte hazáját, bármerre járt.

Nyugodj békében, Mehmet!

@guinnessworldrecordsLongest nose 👃 8.8 cm (3.46 in) – Mehmet Özyürek 🇹🇷♬ original sound – Guinness World Records