Ragadd meg a botot vagy a gereblyét!

Ősszel végre lehűl egy kicsit az idő és könnyebb kimozdulni. Az erdő meseszép, de a parkban lévő fák is színesedni kezdenek. Még nincs nagyon korán sötét, a levegő friss, érdemes a szabadban programot tervezni.

Készítsük el az őszi bakancslistánkat!

Nordic walking

Biztosan láttad már, hogy botokkal a kezükben kirándulnak: a nordic walking egy remek mozgásforma, kifejezetten idősebbeknek is ajánlott!  Eredetileg a szezonon kívüli edzésekhez fejlesztették ki a sífutók, de ma már világszerte elterjedt a mozgásra vágyók körben. A botok segítségével több izmot mozgatunk meg, több kalóriát égetünk el. Érdemes legalább a kezdetekben egy vezetővel támogatott csapathoz csatlakozni, itt megtanulhatjuk az alapokat és rögtön társaságba is kerülünk.

Tökfaragás

Hozzuk formába a karjainkat is! A tökfaragás igazán átmozgat, ráadásul jól is mutat az elkészített mű: lehet belőle lámpás, de dekoráció is a kertbe, lakásba. Az öregedéssel együtt jár a kézügyesség csökkenése, a bőr is veszít a rugalmasságából. A kezet megmozgató tevékenységek a finommotorikát és a koordinációt is fejlesztik.

Szedd magad

Ahelyett, hogy a zöldségeshez mennénk, szedjük inkább magunk, amit lehet: almát például sok helyen találhatunk, környékbeli termesztőknél. A nap végére nem csak kellemesen elfáradunk, de tele is lesz a kamránk a finom gyümölccsel.

Jótékonysági séta

A kimozdulással egyszerre véded az egészségedet és gyűjtöd a pénzt egy alapítvány részére. Számos jótékonysági szervezet rendez hasonló eseményeket, de ha elszántak vagyunk, akár magunk is szervezhetünk sétát – biztosan találunk olyan személyt, társaságot, amit támogatni tudunk.

Kerékpározás

Azok az idősebbek, akik rendszeresen bicikliznek, nem csak megtartják az izomtömegüket, de az immunrendszerük is erősebbé válik. Bicajozni azért is nagyszerű, mert így a legjobb megismerni a tájakat, gyorsabbak vagyunk, mint gyalog, de nem robogunk tova, mint autón. Készítsük fel kerekezéssel a szervezetünket a nátha szezonra!

Szabadtéri jóga

A jóga nem csak beltéren végezhető, de a szabadban is! AZ ősz ideális időszak arra, hogy egy parkot vagy egy rétet keressünk a gyakorlatokhoz. A friss levegő és a színesedő falevelek tökéletes keretet nyújtanak a jógázáshoz. A jóga csökkenti a fájdalmat, a vérnyomást, javítja a mozgékonyságot és a csontsűrűséget. Szabad levegő, szabad lélek, szabad gyakorlatok!

Gereblyézzük a faleveleket

A levelek elkezdenek hullani, és mi nap, mint nap összegereblyézhetjük őket. Ne nemszeretem munkát lássunk ebben, használjuk ki az ingyenes, kültéri testmozgási lehetőséget!

Csináljunk közös programot az unokákkal

Vigyük kirándulni az unokákat, játszóterezzünk, kisvonatozzunk, menjünk kukoricalabirintusba, gyűjtsünk gesztenyét vagy csak csatlakozzunk az iskolai programokhoz segítőként.