Vigyázz, kész, rajt!

2021. július 23-án startolnak a XXXII. olimpiai játékok a japán fővárosban. Ennek alkalmából összeszedtük a magyarokkal kapcsolatos legeket és érdekességeket!

Hazánk eddig 177 aranyérmet szerzett az újkori olimpiák történetében. Az első arany Hajós Alfréd nevéhez fűződik, aki 1896-ban 100 méteres gyorsúszásban remekelt, majd az 1200 méteres gyorsúszást is megnyerte.

Fotó: Wikimedia Commons

Az első újkori olimpiára jellemző, hogy a hazánkat összesen 7 sportoló képviselte, akik hihetetlen sokoldalúságukról tettek tanúbizonyságot. Tapavicza Momcsilló például teniszben bronzérmes lett, de birkózásban egy 4., súlyemelésben pedig egy 6. helyet is behúzott.

A 100. magyar aranyérmet Hegedűs Csaba birkózó szerezte (München, 1972) és remélhetőleg nem kell már sokáig várni a 200. aranyra sem.

Fotó: Fortepan/adományozó: Urbán Tamás

Legidősebb élő olimpiai bajnokunk az utánozhatatlan Keleti Ágnes, aki már a 100. életévét is betöltötte. Ő egyben jelenleg a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka is.

Fotó: Fortepan/adományozó: Kovács Márton Ernő

Korábban egyébként szintén magyar vezette ezt a listát, 2016 májusáig Tarics Sándor vízilabdázó volt a legidősebb, aki 102 évesen hunyt el.

Magyarországon a legeredményesebb olimpiai sportág a vívás, ezt követi az úszás, majd a kajak-kenu.

Gerevich Aladár hétszeres olimpiai bajnok, ezzel magyar csúcstartó és minden idők tizennyolcadik legeredményesebb olimpiai sportolója a világon. Ugyanezen lista alapján Egerszegi Krisztina minden idők legeredményesebb egyéni női úszója (5 arany) a nyári olimpiák történetében, minden érmét egyéni versenyszámban szerezte.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Fortepan/adományozó: Urbán Tamás

Jelenleg az 5 aranyéremmel büszkélkedő Kozák Danutának van esélye, hogy még előkelőbb helyre kerüljön a listán, sőt akár át is veheti a vezetést, hiszen 3 számban indul. Ugyancsak ott lesz Tokióban Hosszú Katinka, aki 3 aranyérem tulajdonosa, ő is növelheti az aranyainak számát (4 számban indul).

A magyar sport első női olimpiai bajnoka Elek Ilona tőrvívó volt, aki 1936-ban Berlinben nyert aranyérmet.

Fotó: Fortepan/adományozó: Bojár Sándor

A magyar sportolók legeredményesebb olimpiája az 1952-es helsinki volt, ahonnan összesen 16 arany, 10 ezüst és 16 bronzéremmel térhettek haza. Ezt követi 11-11 aranyéremmel Szöul (1988) és Barcelona (1992).

Gerevich Aladár vívó nevéhez még egy rekord fűződik: az utolsó aranyát 1960-ban 50 évesen szerezte, ezzel a legidősebb magyar aranyérmes is egyben.

A legtöbb olimpián résztvevő magyar sportoló rekordját most készül megdönteni Mohamed Aida. A tokiói olimpia lesz a hetedik, amelyiken a 45 éves vívó szerepelni fog (tartalékként kapott szerepet a tőrcsapatban). Egyébként ő és Cseh László fogják vinni a magyar zászlót a nyitóünnepségen.