Szerelvények és rutin.

A víz az élet. A tiszta víz óriási kincs – bár mi magától értetődőnek vesszük, a világ nagyobbik fele számára nem az. A vízzel spórolni kötelességünk – így nem csak több jut másoknak, de a pénztárcánkban is több marad.

Mit tehetünk mi magunk, hogy kevesebb víz menjen kárba?

1. Ne hagyjuk, hogy csöpögjön a csap

Egy csöpögő csap akár 75 liter vizet is elfolyathat naponta. A folydogáló WC-ben havi 340 000 liter víz tűnik el. A szerelvényeket, csapokat tartsuk karban, és cseréljük, ha szükséges.

2. Szereljünk fel víztakarékossági berendezéseket

A víztakarékos csapok, alacsony vízfogyasztású háztartási gépek visszahozzák az árukat és vizet spórolnak nekünk. Ha tehetjük, vegyünk víztakarékos fejet a zuhanyra, amely szappanozás közben szünetelteti a vízáramlást. A WC lehúzóból is érdemes azt vásárolni, amely kétféle vízmennyiséggel tud öblíteni.

3. Alakítsunk ki helyes rutint

Ne pazaroljunk: zárjuk el a csapot fogmosás alatt, vagy amíg borotválkozunk, és mindig tegyük tele a mosógépet, ne féladagot mossunk teljes mennyiségű vízzel. Kézi mosogatásnál ne folyóvíz alatt mossunk, hanem töltsük meg a mosogatót. Zuhanyozzunk rövidebben!

4. Szokjunk le a palackozott vízről

A legtöbb helyen a vezetékes víz teljes biztonsággal fogyasztható. Felesleges halmozni a műanyagszemetet és pazarolni a vizet azzal, hogy palackozott vizeket veszünk. Ha még tisztább vízre vágyunk, szerezzünk be vízszűrős kancsót és igyuk a csapvizet.

5. Nézzük meg, mit ültetünk

Ne tegyük tele a kertet olyan növényekkel, amelyek rengeteg vizet igényelnek és állandóan locsolni kell őket. Válasszunk inkább kevesebb öntözéssel élőket. Használjuk a locsoláshoz az esővizet, a kulacsban maradt vizet vagy azt, amiben csak leöblítettük a zöldségeket. Locsoláshoz a kora reggeli vagy esti órákat válasszuk, hogy minél kevesebb víz menjen kárba a párolgással.

6. Gyűjtsük az esővizet

Hordóban vagy más tárolóban, de fogjuk fel az esővizet – és locsoljunk vele bátran!

7. Gyűjtsük az ún. szürkevizet!

Az edények elöblítéséhez használt, a zöldségek-gyümölcsök mosásához alkalmazott, a teafőző alján maradt vizet nevezzük szürkevíznek. Ez nem olyan koszos, hogy ne lehetne locsoláshoz alkalmazni, csak össze kell gyűjtenünk.

8. Autómosás az autómosóban

Az autómosók általában sokkal hatékonyabbak és környezettudatosabban használják fel a vizet, mintha otthon varázsolnánk tisztára az autót, és a habos víz kontroll nélkül folyna az utcán. Nem beszélve arról, hogy kevesebb vízzel oldják meg a takarítást.