A folyadékhiány következményei.

A szakemberek szerint egy embernek átlagosan minimum 8-9 pohár folyadékot kellene egy nap innia. A javasolt folyadékmennyiséget 5 pohár víz és 3-4 pohár egyéb (pl. tea, tej, gyümölcslé, leves) tegye ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint. Sokan a kánikulai napok kivételével hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ivásról, pedig a szervezetbe juttatott folyadék talán még az ételnél is fontosabb.

Ha ugyanis nem iszunk elegendő vizet, akkor…

1. Lassul az anyagcserénk

Az ember anyagcseréje és a kalóriák pihenés közbeni elégetése felgyorsul, amint a szervezet hidratáltabbá válik.

2. Többet fogunk enni

Egy néhány éve készült felmérés – melynek során 45 egyént vizsgáltak – kimutatta, hogy azok, akik ittak egy pohár vizet étkezés előtt, 75-90 kalóriával kevesebbet vettek magukhoz, mint azok, akik nem. Három hónapos távlatban vizsgálva így fogyást is megfigyeltek náluk.

3. Sokkal valószínűbb, hogy egészségügyi problémáink lesznek

A magas folyadékbevitel (elsősorban víz) csökkenti vesekőképződés, a húgyúti- és bélrendszeri daganatok, valamint a szívinfarktus előfordulási arányát.

4. Sokkal ráncosabb lesz a bőrünk

A víz feltölti a bőrt, segít az apró ráncok és szarkalábak eltüntetésében, továbbá élénkíti a fakó arcszínt.

5. Sokkal többet kell agyalnunk azért, hogy egy feladatot teljesítsünk

A kiszáradás közeli állapotban lévő kamaszok agya mintha összezsugorodott volna, mikor egy problémamegoldó játékban való részvételre kérték fel őket. Ugyan hasonló szinten megoldották a feladatot, mint azok, akik elegendő folyadékot ittak, viszont sokkal több koncentrációt igényelt mindez a részükről. Természetesen ez a felnőtteknél sincs másképp.

6. Rossz lesz a hangulatunk

Egy teszt során nőket és férfiakat kértek meg arra, hogy úgy vegyenek részt egy aerobic órán, hogy előtte nem ihattak elég vizet. A dehidratált csoport fáradtabbnak, kimerültebbnek, dühösebbnek és lehangoltabbnak bizonyult, mint a rendesen ivó kontroll csoport.

Forrás: morzsafarm.hu