Ráérős, bekuckózós napokra.
Amióta a világ megtanulta a ‘hygge’ szót, tudjuk, hogy a dánok, svédek, norvégok zseniálisak a kényelmes, semmittevős, töltekezős módszerekben. Télen a pokrócok, puha textíliák és gyertyák mellé érdemes a gasztronómiájukból is átvenni és az adventi időszakban kipróbálni néhány finom italt és ételt.
8 ötletet mutatunk!
1. Gløgg
A fűszeres forralt bor a skandináv telek csodafegyvere. Számos ízesítésben létezik, de az alap általában vörösbor, narancs, fűszerek, mandula, mazsola és még valamilyen szeszes ital, például a tömény aquavit.
2. Risalamande
A rizspuding krémmel és meleg cseresznyeszósszal készül, a legtöbben még Szenteste is ezt teszik az asztalra! Kedves szokás, hogy az egyik pudingba mandulát rejtenek.
3. Smørrebrød
Ez egyfajta szendvics, sűrű roszkenyér (vajat és kenyeret jelent maga a szó), számos feltéttel elképzelhető. Hering, füstölt lazac is kerülhet rá, de akár maradék csirkehús, zöldséges krém is.
4. Hasselbackspotatis
A krumplisütés speciális módja a Hasselback, amikor bevagdaljuk végig a zöldséget, majd ropogósra sütjük.
5. Struva
A látványnak sem utolsó struva másik elnevezése a rozetta. A tradicionális skandináv finomság tésztája sokkal inkább egy fánkra hasonlít. Elkészítése igényel némi türelmet és gyakorlatot, főként a megfelelő célszerszám használatának elsajátítása miatt.
6. Kanelbullar
A fahéjas konty szintén egy édes édesség, amit érdemes kipróbálni.
7. Mézeskalács
Nemcsak finom, de szép is: a kedvünkre díszített mézeskaláccsal a lakást, az asztalt vagy a karácsonyfát is dekorálhatjuk.
8. Rømmegrøt
A tejszínes zabkását meglepő módon hagyományosan füstölt hallal vagy pácolt hússal fogyasztják.