Megvalósította az álmát.

Ilyen az, amikor egy álom valóra válik, még akkor is, ha nem mindennapi: Berghauer Tibor látogatható arborétumot szeretett volna létrehozni. Aki ma körbenéz a pécsbányai nyugdíjas kertjében, meggyőződhet arról, hogy az álom valóra vált – adta hírül a PécsMa.hu.

A férfi elmondta, hogy első növényeit még tanári pályája során, oktatási céllal ültette 1963-ban. A több mint 100 növényfaj között akadnak olyan fák és virágok, amelyek sehol máshol nem láthatóak az országban. A pécsi talaj nagyon meszes, ezért a rododendronok például nem szeretik, de a pécsbányai kert talaja savas, a virágok itt jól érzik magukat, főleg májusban, amikor virágba borulnak. Ezt a talajt a fenyők is kedvelik, van itt óriási mamutfenyő, lombhullató spanyolfenyő, kanadai fenyők, mediterrán növények, citrusok is.

A 85 éves egykori biológiatanár és hobbi-botanikus sajátkezűleg, a felesége segítségével gondozza növényeit. Az egy hektáros kertben a Föld minden tájáról érkeztek növények, többségük mag vagy dugvány formájában, különböző botanikus kertekből. A helyi védelem alá helyezett kertben mamutfenyők magasodnak, különleges ázsiai vagy épp amerikai fák és bokrok nőnek.

A magánarborétumba, mely Pécsbányán a Zöldellő utca 15. szám alatt található, előzetes bejelentkezés után szívesen látják a látogatókat, óvodás és iskolás csoportokat.

Még a mamutfenyő is megél Pécsett!

Még a mamutfenyő is megél Pécsett!

Közzétette: PécsMa.hu – 2017. július 31., hétfő

Forrás és képek: PécsMa.hu