Karácsonyi zöldek.

Már akkor is lehet ünnepi hangulat a lakásban, amikor még meg se vettük a fenyőfát. Az adventi időszakban örömteli elfoglaltság a mézeskalácssütés, de kis díszeket, mécseseket is kihelyezhetünk. Hangulatosabbá tehetjük a készülődést néhány növénnyel is, amelyek kifejezetten ezekhez a napokhoz kötődnek. Ilyenkor jácintot hajtatunk, mikulásvirágot veszünk, és lelkesen lessük a karácsonyi kaktusz virágát is.

Összegyűjtöttük a karácsonyhoz kapcsolódó növényeket, a kertbarátok örömére!

1.   Mikulásvirág

A klasszikus. A szupermarketekben fillérekért kapható ilyenkor, igazi kötelező ünnepi darab. Őshazájában nagyra nővő bokor, nálunk bájos szobanövény, ami színes felleveleivel díszít.

2.   Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz rendkívül népszerű: sok hobbikertész örül annak, ha a pozsgás éppen az ünnepre időzíti a virágzást. Érdekesség, hogy Amerikában hálaadási kaktusznak is nevezik a növényt.

3.   Magyal

A kertben a magyal hatalmas bokorrá is nőhet, de a szobában egy csokor vagy egy koszorú is tökéletes, hogy meghitt, ünnepi hangulatot varázsoljon. Nem beszélve a gyönyörű piros bogyóiról!

Fotó: HouseBeautiful

4.   Rozmaring

Az örökzöld fűszer télen is kellemes illatot és üdeséget csempész az ablakpárkányra. Állítólag neve tömjénillatú cserjét jelent, a szegények tömjénjének is nevezték. Nem csoda, hogy karácsonykor is szívesen szerzünk belőle egy cseréppel, a szupermarketekben ilyenkor is kapható

5.   Nárcisz és jácint

Fantasztikus illat, gyönyörű virágok. A nárcisz és a jácint is kedvelt virágok karácsonykor is, a szobában könnyű hajtatni és időzíteni őket.

6.   Karácsonyi rózsa

Érdekes módon, a hunyort hívják karácsonyi rózsának. Valójában ennek a szép növénynek semmi köze a rózsákhoz, nálunk inkább arról ismert, hogy tél végén elsőként jelenik meg a vadon élő, védett változata az erdőkben.

7.   Fagyöngy

A fagyöngy alatti csók hagyomány már a 18-dik századtól tartja magát. A csókot visszautasítani nem tanácsos, mert akkor balszerencséd lesz!

8.   Ciklámen

Jellegzetes, bájos virágai nagyon kedveltek decemberben is, a klasszikus piros, rózsaszín és fehér színekben. Vidámságot, eleganciát visznek a feldíszített lakásba.

9.   Amarillisz

Hatalmas, látványos virágaiban nem csak egyszer gyönyörködhetünk. Ne dobjuk ki, ha a virág már elszárad. Tároljuk a hagymát hűvös, sötét helyen és hamarosan új hajtásokkal örvendeztet meg mindet a növény.