Mindenhol, mindenkinek.

A Pfizer elérhetővé szeretné tenni a szájon át szedhető, koronavírus elleni tablettáját az alacsony és közepes jövedelmű országok lakói számára is. Egy megállapodásnak köszönhetően hamarosan 95 országban kezdhetik meg a kísérleti fázisban lévő orvosság gyártását.

A Pfizer Paxlovid néven fogja forgalomba hozni a gyógyszert. Egy ENSZ által támogatott szervezet segítségével pedig további engedélyeket készülnek adni minősített gyógyszergyártóknak, hogy maguk is gyárthassák a szert.

Már nyilvánvalóvá vált, hogy a pandémia megfékezésének érdekében a világon mindenkinek, mindenhol elérhetővé kell tenni a különféle gyógyszereket, terápiákat.

A Pfizer a szóban forgó gyógyszert a kórházba kerülés vagy halálos végkimenetel ellen kiváló hatékonyságúnak tartja. A szer a klinikai kísérletekben a betegség súlyos lefolyását 89%-ban csökkentette. A Pfizer november elején fejezte be a gyógyszer klinikai tesztelését.

A kutatók nagy eredménynek tartják, hogy a koronavírus elleni harcban egy újabb fegyver került  a kezükbe. A remények szerint az orvosság általános változata néhány hónapon belül elérhető lesz.

A 95 országra kiterjedő megállapodás a világ népességének kb. 53%-át lefedi és nem csak a legszegényebb országok, de például egyes Szaharától délre eső afrikai államok is részesévé váltak. Sajnos azonban más országok kizárásra kerültek, így például Kína, Argentína vagy Brazília, ami miatt sokan kritikával illetik az egyezményt. Az alacsony jövedelmű országokba történő eladás jogdíjáról a Pfizer lemond és addig a többi országban is eltekint a díjtól, amíg a Covid-19 a WHO szerint közegészségügyi vészhelyzetnek minősül. Már bejelentették azt is, hogy a gyógyszert az egyes országok jövedelemszintjéhez mérten, lépcsőzetes árképzéssel fogják értékesíteni.

Az bizonyos, hogy nagy kereslet mutatkozik a szájon át szedhető gyógyszerek iránt. 2022 végére a cég szerint 50 millió adag tabletta legyártása várható.