Legyen belőlük a lakásban!

1989-ben a NASA indított egy azóta híressé vált vizsgálatot: arra voltak kíváncsiak, hogy mely szobanövények a legalkalmasabbak a levegő tisztítására. A beltéri levegő ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz káros kemikáliákat, például formaldehidet, triklóretilént, benzolt, ammóniát. Azt pedig mondanunk se kell, hogy ezek az anyagok az érzékenyeknél allergiát, bőrbetegségeket, asztmát okozhatnak.

A lakás levegőjének minőségén azonban nagyon sokat javítanak a szobanövények. Akad köztük olyan, amely a káros szennyező anyagok mintegy 85%-át megköti, nagyban javítva így a szobák, irodáik, bevásárlóközpontok légterének minőségét.

Íme, a 15 top növény, amely egészségesebb és tisztább levegőt varázsol a lakásokba!

1. Vitorlavirág (Spathiphyllum ’Peace Lily’)

Igen kedvelt és gyakori szobanövény, ráadásul remek légtisztító, megköti a benzolt, a formaldehidet, a triklóretilént, a toluolt és a xylolt is. Bónuszként egy csomó port is összegyűjt a levelein.

2. Zöldike (Chlorophytum)

Jó ismerős: a dús levélzetű, apró fehér virágú zöldike igen népszerű (és nem túl igényes) szobanövény. Tartását csak támogatni tudjuk, mivel segít a benzol, a formaldehid, a szén-monoxid és a xylol megkötésében is. Minden lakásban ott a helye!

3. Szobai futóka (Scindapsus ’Golden Lotus’)

Még a sötétebb szobában sem kell lemondanunk róla, mert a futóka nagyszerűen nevelhető árnyékos helyen is. Hab a tortán, hogy a benzoltól és formaldehidtől is segít megszabadulni. Persze azért neki is van rossz tulajdonsága: a növény minden része mérgező, kisgyerekes háznál ügyeljünk erre!

4. Rákvirág (Aglaonema)

Szereti a magas páratartalmat, de jól tűri, ha nem kap sok napfényt. Bizonyítottan jól közömbösíti a benzolt és a formaldehidet is. Vigyázat, ennek a növénynek is mérgező a nedve és a termése!

5. Borostyán

Inkább a kerti változatát ismerjük, pedig a lakásban tartott borostyán is jól tűri a kevés fényt, az árnyékos helyeket, és ráadásként a benzolt, a szén-monoxidot, a formaldehidet és a triklóretilént is segít csökkenteni az általunk belélegzett levegőben. Sajnos ő is mérgező, erre ügyeljünk a gyerekek esetében!

6. Azálea

A gyönyörű virágairól ismert növény a furnérokból, bútorokból, szőnyegekből kiszabaduló formaldehidet képes megkötni. Hosszan virágzik, igaz, sok törődést igényel.

7. Nagy flamingóvirág (Anthurium andraeanum)

Ez a dekoratív növény nagyszerűen párásítja és vízgőzzel telíti a levegőt. Képes megkötni a xylolt és a toluolt, majd egészségre ártalmatlan anyaggá alakítja őket.

8. Anyósnyelv (Sansevieria)

Sokan tartják, nagyon igénytelen növény, szinte mindenhol túlél. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy megszűri a levegőt a káros formaldehid, benzol, triklóretilén megkötésével. Ott a helye, minden sötét, kicsi irodában is!

9. Gerbera (Gerbera jamesonii)

Nem csak vágott virágként kedvelt, de cserepes formában is: a színpompás virágú gerbera olyan anyagokat közömbösít, mint pl. a benzol, a formaldehid, a triklóretilén. És ráadásul gyönyörű!

10. Tarka sárkányfa (Dracaena marginata)

Az egyik legkellemesebb módja a xyloltól, triklóretiléntől és formaldehitől való megszabadulásnak, ha sárkányfát viszel a szobádba. Meglehetősen lassan, de magasra növő növény.

11. Filodendron

Ki ne ismerné a filodendront, amely egy bombabiztos eszköz a formaldehid elleni harcban? Remekül szűri a levegőt, és könnyen tartható. A kevésbé napos helyeket szereti, de mivel mérgező, gyerekek közelében ne tartsuk.

12. Szobapáfrány (Nephrolepis ’Boston Fern’)

Nagyszerűen nedvesíti és szűri a levegőt, segítségével megszabadulhatunk a formaldehidtől, szén-monoxidtól, xyloltól. Rendszeres öntözést kíván, és inkább az árnyékos helyeket szereti.

13. Krizantém

A krizantém nem csak temetővirág! Nagyszerűen tisztítja a körülöttünk lévő levegőt a formaldehid, xylel, benzol és ammónia megkötésével.

14. Aranypálma

Nagyszerű és hasznos növény, a benzol, a formaldehid és a triklóretilén tizedelője. Lakkozott bútorok közelébe tegyük, hogy kifejthesse hatását.

15. Sugárarália (Schefflera)

Hatékony légtisztító: kevesebb formaldehiddel, toluollal és benzollal kell együtt élnünk, ha ezt a különleges levelű növényt nevelgetjük a környezetünkben.