Száguldás.

Az új-zélandi Leslie Harris nem csak gyorsan él, de szerencsére hosszan is. Az úriember 3 héttel a 98. születésnapja előtt versenyzett a 43. Klasszikus Motoros Fesztiválon Aucklandben és ezzel ő lett a világ legidősebb motorversenyzője. Les idősebb fia, Rod (64) és unokája Olivia (21) oldalán vett részt a mókában.

Abban a futamban indultak, ahol a cél az, hogy minél egyenletesebb köridőket fussanak. Ez egy fontos része a motorsportnak, mivel lehetővé teszi a csapatok számára, hogy az üzemanyag fogyasztást és a jármű kopását kontrollálják.

Az egyenletes köridők technikáját éveken át tartó gyakorlással lehet elérni a modern időmérő eszközök nélkül. Les korábban, 2019-ben már megnyerte ezt a versenyt, de az utána következő években számtalan problémával küzdött, ezért csak most tudott újraindulni.

Először csípőprotézis műtéten esett át, majd 2020-ban sajnálatos módon megsérült egy versenyen, miközben elcsúszott a motorja és ő maga 6 bordáját törte. Les szerencsésen felgyógyult és nem szenvedett tartós sérülést, de a pandémia miatti lezárások akadályozták, hogy újabb versenyeken indulhasson.

2023 egy különleges év számára, mert nem csak nagyon hosszú idő után ülhetett újra nyeregben, de most először a családtagjai is vele tartottak. Ráadásul ez volt az utolsó olyan alkalom, amit a történelmi versenypályán tartottak, mivel a ringet most eladták.

Les BSA Bantam 175cc járgányával, 130 km/h-s sebességgel robogva az előkelő negyedik helyen végzett!

Olivia először versenyzett és a 21. helyen ért be, míg Rod a nyolcadik helyet szerezte meg. Les persze óriási rutint tudhat magáénak, ugyanis 1953-ban, azaz 70 évvel ezelőtt indult az első versenyén.

Tim az apját rendkívül aktívnak írja le, aki hajlott kora ellenére egészen addig motorozni fog, amíg fel tud ülni rá. A szenior roppant elfoglalt a mindennapokban, szívesen alakítgatja, bütyköli a járgányát. Ahogy ő fogalmaz: “még nem fejeztem be, nem akarok távozni.” Most újabb versenyekre készül és alig várja, hogy 2024 februárjában a 44. fesztiválon is ott legyen!