Egy új kutatás szerint az öregedés molekuláris folyamatai nem lineárisak, hanem hullámzóak, különösen 44 és 60 éves korban. Mi történik ezekben az időszakokban?

Egy nemrégiben publikált tanulmány a Nature Aging folyóiratban, Schaum és munkatársai (2024) által, az emberi öregedés molekuláris folyamatait vizsgálta. A kutatás részletesen bemutatja, hogy az öregedés során hogyan változnak a különböző biológiai rendszerek, különösen 44 és 60 éves kor körül.

A kutatás 108 ember adatait elemezte 25 és 75 éves koruk között, beleértve a genetikai, proteomikai és metabolomikai adatokat, hogy megértse az öregedés folyamán bekövetkező változásokat. A proteomika fehérjék teljes körű, összetett, minőségi és funkcionális vizsgálata, míg a metabolomika a metabolitokat (anyagcsere-termékeket) érintő vegyi folyamatok elemzését jelenti. Az eredmények alapján az öregedés különböző szakaszaiban a szervezet más-más molekuláris és biológiai folyamatokban mutat jelentős változásokat.

A 44 éves kor fordulópontja

Az egyik legfontosabb felfedezés, hogy 44 éves korban a szervezet több kulcsfontosságú funkciója, mint például az immunrendszer, jelentős átalakuláson megy keresztül. Az immunrendszer ebben a korban kezd el gyengülni, ami növeli a gyulladásos betegségek kockázatát. Emellett a metabolikus változások is kimutathatók: például a vércukorszint szabályozása romolhat, ami növeli az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Egy konkrét példa erre az IL-6 nevű gyulladásos marker, amely 44 éves korban emelkedni kezd, ami a szervezet krónikus gyulladásos állapotára utalhat.

A 60 éves kor: Az öregedés második hulláma

A kutatás szerint a 60 éves kor egy másik kritikus pont az öregedés folyamatában. Ebben az időszakban a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a neurodegeneratív betegségek kockázata növekszik. A kutatók megfigyelték, hogy ebben a korban a szervezetben egyes fehérje- és metabolikus szintek, például a vérben található lipidprofilok, jelentős változásokat mutatnak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a szív- és érrendszeri kockázatokhoz. A 60 éves korban bekövetkező változások közé tartozik az agy egészségéhez kapcsolódó biomarkerek megemelkedése is, amelyek az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek előjelei lehetnek.

További érdekes következtetések

Egy másik jelentős felfedezés a kutatás során a vérnyomásértékek változása 60 éves korban, amely jelentős hatással lehet a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására. Ezen túlmenően, a kutatók megfigyelték, hogy a szervezetben a DNS-metilációs mintázatok, amelyek a gének kifejeződését szabályozzák, szintén megváltoznak ebben az életkorban, ami hozzájárulhat az öregedéssel járó betegségek kialakulásához.

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a középkorú és idősebb felnőttek számára kritikus fontosságú a rendszeres egészségügyi ellenőrzés és a megelőző intézkedések alkalmazása. Például a gyulladáscsökkentő étrend, az aktív életmód és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében tett lépések jelentős mértékben javíthatják az életminőséget és meghosszabbíthatják az egészséges életéveket.

A “gyulladáscsökkentő étrend” kifejezés alatt a szerzők olyan étrendet értenek, amely csökkenti a szervezetben lévő gyulladást, például antioxidánsokban gazdag ételek, omega-3 zsírsavak, gyümölcsök, zöldségek, és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. Az eredeti angol kifejezés a “anti-inflammatory diet” volt, ami ugyanezt a jelentést hordozza, és olyan étrendet javasol, amely segít csökkenteni a krónikus gyulladásokat, amelyek különböző betegségek kockázatával járhatnak.

A kutatásból tehát megtudtuk, hogy az öregedés nem egyenletesen zajlik, hanem kritikus életkorokban bekövetkező hirtelen változások soraként, amelyek során a szervezet jelentős átalakulásokon megy keresztül. Ezek a változások növelhetik bizonyos betegségek kockázatát, ezért a korai felismerés és a megfelelő prevenció kulcsfontosságú lehet az idősödő populáció számára.

Forrás: Schaum, N., Lee, D., Fuchs, T. et al. (2024). Nonlinear dynamics of multi-omics profiles during human aging. Nature Aging, 4, Article 692., https://doi.org/10.1038/s43587-024-00692-2