Megvan még a retro fotel?

A panel Magyarországon majd kétmillió ember mindennapjainak aktív része, mindannyian ismerünk legalább egyvalakit, aki lakik vagy lakott panelben. Panelben élni, felnőni, otthon lenni fogalom, így nem csoda, hogy a MODEM most egy egész kiállítást alapoz a témára.

A PANEL kiállítással elsősorban azt kutatják, hogy miért is jöttek létre a lakótelepek.

Miért alakultak ki a házgyári technológiával épített lakóházak, házsorok; ezen épülettípus és környezete hogyan hat a társadalomra, s hogyan hat az egyénre? Létezik-e vajon panel identitás, s egyáltalán: van-e olyan fogalom, hogy PANELSÉG?

A MODEM idei kiemelt kiállítása, amely Debrecen és a régió főként paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja, Debrecen lakóit is aktívan meg kívánja szólítani.

Éppen ezért felhívással fordulnak hozzájuk, jelképes vezetéknévvel, de valós élményekkel és személyes, családi történetekkel keresik ”Szabóékat”, akik a hetvenes-nyolcvanas években első lakókként költöztek panellakásba Debrecenben, a mai napig ott élnek, és szívesen részt vállalnának a MODEM augusztusban nyíló idei kiemelt kiállításának megvalósításában.

Szabóék – bármilyen más vezetéknévvel – bármilyen méretű, akkoriban épült típuspanelben élhetnek, párban vagy gyerekekkel, esetleg unokákkal, kisállattal vagy a nélkül. Külön érdekes a tárlat szempontjából, ha részben vagy egészben eredeti „panelbútoraikat” is megőrizték és szívesen kölcsönzik azokat vagy 1-1 személyes tárgyukat, fényképüket a tárlat idejére. A kurátorokkal feldolgozott, művészeti alkotássá formált történetek, tárgyi és személyes emlékek a MODEM kiállítóterében megépített (és berendezett) panellakásban is megjelennek – a tárlat látogatói e lakáson keresztül lépnek majd a térbe 2019. augusztus 3-tól november 17-ig.

Szabóék – bármilyen más vezetéknévvel – május 31-ig jelentkezhetnek a csalad@modemart.hu címen vagy a 06 30 321 5159 telefonszámon. Köszönettel veszik, ha a családról és a lakásról néhány mondatot és képet is küldenek.

További információ:

www.museum.hu

Képek: Fortepan