Az idősödés számos testi változást hoz magával, amelyek közül a fogak állapota is kiemelt figyelmet érdemel. A fogak egészsége alapvető szerepet játszik az életminőség megőrzésében, hiszen a rágás képessége, a beszéd és a magabiztos mosoly mind-mind összefüggésben állnak a fogsorunk állapotával.

Időskori fogbetegségek

Nézzünk meg néhány gyakori problémát, amely idősebb korban könnyen előfordulhat. Ilyenek lehetnek a különböző fogínybetegségek, vagy éppen a fogkopás, amit tovább súlyosbíthat a fogcsikorgatás vagy a nem megfelelő fogmosási technika.

Megjelenhet a szuvasodás, különösen akkor, ha a fogíny visszahúzódása következtében a fognyak szabaddá válik. Végül, de nem utolsósorban az időskorral járó fogvesztés is komoly hatással lehet az életminőségre. Ez pedig nem csak az esztétikai szempontok miatt jelent problémát, hanem a rágóképesség és a beszéd is komoly károsodást szenvedhet.

Megoldások és megelőzési lehetőségek

Rendszeres fogorvosi ellenőrzések

A legtöbb fogászati klinika szakmai ajánlása ezzel a mondattal kezdődik: rendszeresen járjunk ellenőrzésre! Az idősebb korosztály számára pedig kiemelten fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, amely lehetővé teszi a problémák korai felismerését és kezelését. A fogínybetegségek, a szuvasodás és más elváltozások időben történő kezelése megelőzheti a súlyosabb következményeket.

Fogpótlás

Fogvesztés esetén a rágóképesség megőrzése érdekében protézisek, hidak vagy implantátumok használata ajánlott. Ezek nemcsak a rágást teszik lehetővé, hanem hozzájárulnak a beszéd tisztaságához és az arc esztétikájának megőrzéséhez is. Nem érdemes ezt a lépést halogatni, ráadásul szájsebészeti klinika Budapest szinte minden kerületében van már, ahol pontos kezelési tervet készítenek a számunkra megfelelő fogpótlásra.

Megfelelő szájhigiénia

A mindennapi szájhigiénia elengedhetetlen az időskori fogbetegségek megelőzésében. A rendszeres fogmosás, a fogselyem, valamint szájvíz használata segíthet eltávolítani a lepedéket és csökkenteni a baktériumok számát.

Fluoridos fogkrém használata

A fluoridos fogkrém segít megelőzni a szuvasodást, különösen a fognyak területén. Az idősebbek számára különösen fontos, hogy olyan fogkrémet használjanak, amely védelmet nyújt a fogzománcnak is.

Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás is kiemelt szerepet játszik a fogak és a szájüreg egészségének megőrzésében. A kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek, valamint a cukorban szegény étrend hozzájárulnak a fogak egészségének fenntartásához.

A fenti tanácsok betartásával sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük fogainkat, és időskorban is magabiztosan mosolyogjunk.