Amennyiben valakinél jelentős foghiány alakult ki és egyáltalán nem marad egészséges foga, a teljes fogazat pótlás protézissel lehet a leginkább költséghatékony, illetve tartós alternatíva. Ezzel még a fogak funkcionalitásáról és esztétikai értékéről sem kell lemondani.

Amennyiben valakinél jelentős foghiány alakult ki és egyáltalán nem marad egészséges foga, a teljes fogazat pótlás protézissel lehet a leginkább költséghatékony, illetve tartós alternatíva. Ezzel még a fogak funkcionalitásáról és esztétikai értékéről sem kell lemondani.

Sajnos a műfogsor kapcsán nagyon sok tévhit kering az emberek között, hiszen dacára annak, hogy rengeteget fejlődött a fogtechnika, néhányan még mindig egy kényelmetlen, instabil és nehezen megszokható megoldásként tekintenek rá.

Ezért felkértük Dr. Fülöp Papp Márta M.Sc. M.Sc. M.Sc. lézerfogászati és implantológiai specialistát a NaturaDent Esztétikai és Lézerfogászatról, hogy válaszolja meg a leggyakoribb kérdéseket, amelyek a teljes fogprotézis kapcsán felmerülhetnek, ezzel átfogó képet adva arról, hogy mire számíthatnak manapság, akik ezt a fogpótlási módszert választják.

Amennyiben a teljes szájüreget érintő foghiánytól szenved, az alábbiakból megtudhatja, hogy a legjobb megoldás az Ön számára is: a teljes fogazat pótlás protézissel.

Mit nevezünk protézisnek?

Protézisnek a fogászatban a kivehető fogpótlásokat nevezzük. Ismertebb neve a műfogsor, amely képes akár a teljes foghiányt is pótolni úgy, hogy közben sem a funkcionalitás, sem az esztétika szempontjából nem kíván kompromisszumokat.

Milyen típusai vannak a protézisnek?

A fogászati protéziseknek alapvetően három nagyobb típusát különböztethetjük meg egymástól. Ezek a részlegesen kivehető, a teljesen kivehető és a kombinált műfogsor. Lássuk röviden, hogy mit kell tudni róluk!

A részlegesen kivehető protézis

Részlegesen kivehető protézisről akkor beszélhetünk, ha nem teljes, hanem részleges foghiány pótlására van szükség. Akkor jó választás, amikor egymás mellett több fogat kell pótolni, de a fogászati híd alkalmazása valamilyen okból kifolyólag nem használható.

A részleges fogpótlás egy masszív fémalapra épül fel, amire a fogtechnikusok élethű fogínyt és műfogakat terveznek, illetve építenek. Ezzel a protézis képes teljesen beborítani az állcsont ívét, áthidalva a hiányzó fogakat. A részlegesen kivehető műfogsort jellemzően a még ép fogakhoz lehet rögzíteni kapcsokkal.

A teljesen kivehető protézis

Erre az alternatívára van szükségünk abban az esetben, ha a teljes fogazat pótlás protézissel kerül kivitelezésre. Az ilyen típusú műfogsort jellemzően akkor kell alkalmazni, ha az összes fog hiányát kell pótolni.

Jellemzően egy nagyon speciális műanyagból készül, de néha fémelemek beépítésére is szükség lehet. Amennyiben hagyományos módon rögzítik, akkor a fogínyen, a nyálkahártya csonton támaszkodik meg a protézis, amit az arc izomzata, a gravitáció, a vákuumhatás és rágás során keletkező nyomás tart a helyén.

Mivel emiatt a műfogsor gyakran instabillá válhat, ezért a modern fogászatban a fogprotézist gyakran mini-implantátumokkal egészítik ki, illetve rögzítik, ami jelentős előrelépés a hagyományos megoldásokhoz viszonyítva.

A kombinált protézis

Amint a neve is mutatja, kombinált protézisről akkor beszélhetünk, ha a rögzített és a kivehető fogpótlás elegyítésre került. Gyakori megoldás olyan esetekben, ha nincs elegendő jó fog a hídpótláshoz és nem lehet implantátumot sem beültetni.

Időigényes és bonyolult fogpótlás, aminek részeként a fogtechnikusok először jellemzően egy ragasztott fix hidat helyeznek el a fogínyen, amihez aztán a kivehető fogpótlás rejtett módon kapcsolódik.

Milyen előnyei vannak a protézisnek?

Ha tartós foghiány esetén a teljes fogazat pótlása protézissel történik, annak számos előnye ismert.

Eleve a fogak elvesztése a rágóképesség mérséklődésével jár, mely emésztőrendszeri problémákat okoz, illetve a fogatlanságból fakadóan gátlások alakulnak ki, mentális terhek nehezednek a páciensre.

A megfelelő protézissel tehát javítható az életminőség, a rágóképesség, miközben helyreállnak az eredeti arcvonások, visszanyerhető az önbizalom, az érintett személy számára pedig mindez lényegesen esztétikusabb külsőt is kölcsönöz.

A protézis mellett szól továbbá a jó ár-érték aránya, a könnyed ki- és behelyezés lehetősége, valamint többek között még az egyszerű tisztíthatóság is.

Mennyire instabil a szájban a protézis?

A mai protézisek már rendkívül gondos tervezés mentén készülnek, így a fogtechnikusok a legmodernebb anyagok felhasználása mellett mindent elkövetnek azért, hogy a végeredmény a lehető legjobban illeszkedjen a páciens igényeihez.

Ettől függetlenül azonban természetesen a hagyományos protézis közel sem olyan stabil, mint más fogpótlási alternatívák, de vannak már olyan módszerek, amelyekkel rengeteget lehet javítani ezen az állapoton. Ez nem más, mint a mini-implantátum és a protézis ötvözése!

Miért ajánlott implantációval kiegészíteni a protézist?

A mini-implantációs protézis legnagyobb előnye, hogy a műfogsort az állkapocshoz rögzített kis implantátum csavarokhoz lehet erősíteni a behelyezést követően, méghozzá egyfajta patentszerű kialakítással.

Nagy előnye, hogy a hagyományos protézishez viszonyítva össze sem hasonlítható az így elérhető stabilitás mértéke, sőt a komfortszint, valamint a funkcionalitás is lényegesen magasabb szintre emelhető ezzel.

Nyilván az állcsontonként 4-6 extra implantátum beépítése kicsit költségesebbé teszi a beavatkozást, illetve tovább tart a teljes kialakítás is, viszont ezzel a módszerrel még akkor is kimagasló eredmények érhetők el, ha a műfogsort éveken vagy évtizedeken keresztül teljes fogatlanság előzte meg.

Mennyi ideig tart egy protézis elkészítése?

Ezt nagyon sok külső tényező befolyásolja, hiszen többszöri lenyomatvételre és próbára van szükség ahhoz, hogy a lehető legprecízebb végeredmény szülessen.

Amennyiben a teljes fogazat pótlása protézissel történik, optimális esetben akár néhány hét alatt elkészülhet a műfogsor, de implantátummal kiegészített formában inkább hónapokban mérhető az időtartam – különösen abban az esetben, ha még csontpótlásra is szükség lesz.

Mennyi ideig tart megszokni a műfogsort?

Ez minden embernél más és más időtartamot ölel fel. Valaki egy-két hét után teljesen meg tudja szokni, valaki azonban még több hónap után is arra panaszkodik, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor gondokat okoz neki a műfogsor.

Nem véletlenül, hiszen a rágómozdulatokat ilyenkor gyakorlatilag újra meg kell tanulni, sőt valakinek a beszédét is negatívan befolyásolja a protézis, a hangképzési zavarok kialakulása sem ritka.

Hogy könnyebb legyen megszokni, érdemes kezdetben puhább ételeket fogyasztani vele, illetve kerülni a túl kemény, forró vagy ragadós ételeket. Ajánlott legalább kezdetben protézis rögzítőt használni – ha nem mini-implantációval kértük –, illetve odafigyelni arra, hogy az állkapocs mindkét oldalát egyenletesen terheljük.

Gyakori kérdések és válaszok a teljes fogprotézisről

Hogyan lehet tisztítani a protézist?

A közhiedelemmel ellentétben a protézist is pontosan olyan alapossággal kell tisztítani, mint a többi fogpótlást, illetve a még élő fogakat, azonban némiképpen más eljárásmód mentén.

Az első lépés minden esetben az, hogy a teljes protézist kiemeljük a szájból, majd leöblítjük tiszta vízzel. Ezt követően egy erős sörtéjű fogkefével eltávolítjuk a lepedéket és az ételmaradékot még a fogközökből is.

Normál esetben elegendő a tiszta víz alkalmazása, de hetente egy-két alkalommal érdemes speciális tisztítófolyadékot is használni, hogy a láthatatlan kórokozókkal és az elszíneződésekkel egyaránt hatékonyan fel tudjuk venni a harcot.

Fontos, hogy bármilyen módszerrel is tisztítjuk a protézist, a visszahelyezés előtt mindig öblítsük át tiszta vízzel.

Mit lehet tenni, ha a protézis nyomja a fogínyt?

Bár ezzel kapcsolatban a legfontosabb a megelőzés – egy jó fogászaton ezért próbáltatják fel többször is a nyomatot –, de amennyiben az elkészült protézis mégis nyomja a fogínyt, akkor azt mindenképpen meg kell szüntetni.

Egy minimális korrekció természetesen elvégezhető a műfogsoron, ami az esetek többségében éppen elegendő, de ha ezt követően is jelentős kellemetlenséget érzünk, akkor előfordulhat, hogy a fogtechnikus korrekciójára van szükség.

Mennyire tartós a protézis?

A protézisek élettartama nagyon változó, hiszen nagymértékben befolyásolja, hogy a páciens mennyire figyel oda rá. Tudni kell, hogy miután a protézis folyamatosan használódik és a fogíny is változik az évek múlásával, ezért az esetek döntő többségében nem egy életre szól.

Egy jobb minőségű protézis élettartama a 10-15 évet is meghaladhatja, de ilyenkor már jellemzően romlik az illeszkedés vagy igazításra, esetleg cserére van szükség.

Az élettartamot jelentős mértékben megnövelhetjük azzal, ha évente legalább egy alkalommal elmegyünk fogászati kontrollvizsgálatra, ahol a szakemberek rögtön észreveszik az esetleges problémákat.