Fenntarthatóság.

Talán már sokan látták a kis békát az egyes termékek csomagolásán, sőt olyan esetekről is hallottunk már, hogy egyesek (tévesen!) azt hitték, hogy ez már a rovareledelek jelzésére szolgál. Szó sincs erről! Néhányan tudják, hogy az üzenet pozitív, de a mögötte megbúvó pontos információkat nem ismerik.

Mit jelent akkor a béka? A védjegy azt jelzi, hogy a terméket úgy állították elő, hogy a felhasznált módszerek a fenntarthatóság 3 pillérét támogatják: a társadalmi, gazdasági és környezeti elveket.

A terméket farmerek, erdészek vagy és olyan vállalatok állították elő, amelyeket közösen dolgoznak azon, hogy olyan világban éljünk, ahol az emberek és a burjánzó természet harmóniában működnek együtt. A hangsúlyt az erdők és a klíma védelmére helyezik, miközben szem előtt tartják az emberi jogokat és a megélhetést.

A Rainforest Alliance egy fenntarthatósági program trópusi országok farmerei számára, megfelelő gazdasági alternatívát jelentenek az esőerdők irtása helyett.

Az 1986-ban alapított Rainforest Alliance egy nemzetközi non-profit szervezet, amely célul tűzte ki a trópusi erdők megőrzését. Olyan gazdaságilag és társadalmilag életképes fejlesztéseket támogatnak, amelyek megfelelő alternatívát jelentenek az esőerdőket pusztító legeltetés, turizmus, mezőgazdasági gyakorlatok és erdőégetés helyett.

A vállalkozások, amelyek megfelelnek a szigorú fenntarthatósági követelményeknek jogosultak használni a Rainforest Alliance logóit, védjegyeit, hogy a termékeik és szolgáltatások megkülönböztethetőek legyenek a globális piacon.

Több mint 100 fajta termény (kávé, kakaó, tea, citrusok, banán, pálmaolaj, virág stb.) nyerheti el a Rainforest Alliance Certified™ logó használatát, amennyiben a farm gazdálkodása megfelel az 1970-es évek óta működő Sustainable Agriculture Network (SAN) követelményeinek.

A minősítést tulajdonképpen a SAN biztosítja. Egy minősített gazdaságban tilos az erdőirtás, kötelező a megfelelő talajvédelmi technikák alkalmazása, védeni kell az őshonos ökoszisztémát, minimalizálni szükséges az energia, víz és agro-kemikáliák használatát, csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szervezet tréninget és technikai segítséget is nyújt a megfelelő gazdálkodási formák kialakításhoz. Fontos, hogy nem magát a terméket, terményt, hanem a farmot, gazdaságot minősít a szervezet.

A program jelképe nem véletlenül a béka: őket a tudósok bioindikátoroknak nevezik, vagyis az egészséges populációjuk egészséges környezetre utal.

Forrás: tudatosvasarlo.hu és www.rainforest-alliance.org