Az internetes társkeresés az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb, azonban sajnos nem mindenki az igaz szerelmet keresi az online világban. Egyre több idős ember válik romantikus átverés áldozatává, amikor csalók hamis identitással próbálnak meg közelebb kerülni hozzájuk, és végül pénzt vagy személyes adatokat próbálnak kicsalni. Természetesen a példákban szereplő neveket fiktíven használtuk az eredetik helyett, hogy védjük az érintettek személyes adatait.

1. Túl gyorsan szerelmet vallanak

Anna néhány nappal azután, hogy regisztrált egy társkereső oldalon, megismerkedett egy férfival, aki már az első héten szerelmes üzeneteket küldött neki. A férfi azt állította, hogy soha senkivel nem érzett még hasonlót, és hamarosan össze akart költözni Annával. Anna gyanakodni kezdett, mert túl gyorsnak tűnt a kapcsolat fejlődése. Az online csalók gyakran igyekeznek hamar elnyerni a bizalmadat, és ezt a leghatékonyabban a romantikus érzelmek kimutatásával próbálják elérni. Ha valaki néhány nap vagy hét után már szerelmet vall, az intő jel lehet. Az igazi kapcsolatok időt igényelnek, a gyors érzelemkitörés azonban gyakran egy jól megtervezett átverés része.

2. Soha nem találkoztok személyesen

Péter hónapokig beszélgetett egy nővel, aki azt állította, hogy külföldön dolgozik egy segélyszervezetnél. Minden alkalommal, amikor Péter találkozót javasolt, a nőnek újabb és újabb kifogásai voltak. Egyszer beteg lett, máskor a munkahelye miatt kellett távol maradnia. Péter végül rájött, hogy valószínűleg egy csalóval beszélgetett. Az internetes csalók gyakran különböző kifogásokat hoznak fel arra, hogy miért nem tudtok személyesen találkozni. Lehet, hogy külföldön dolgoznak, katonai szolgálatot teljesítenek vagy éppen valamilyen családi problémájuk van. Ha valaki hosszú idő után sem hajlandó találkozni veled személyesen, az különösen aggasztó lehet az idősebb korosztály számára, akik általában értékelik a személyes kapcsolatokat.

7 jel, hogy a romantikus internetes kapcsolatod átverés

3. Különös történeteket mesélnek

Éva megismerkedett egy férfival, aki azt állította, hogy az Egyesült Államok hadseregében szolgál, és súlyos anyagi gondjai vannak, mert a bankja zárolta a számláját. Éva eleinte együttérzett vele, de amikor a férfi pénzt kezdett kérni tőle, rájött, hogy valószínűleg átverésről van szó. A romantikus csalók gyakran bonyolult és drámai történetekkel állnak elő, amelyek célja, hogy érzelmi kötődést alakítsanak ki, és ezzel manipuláljanak. Ezek a történetek általában valamilyen tragikus eseményről, betegségről vagy anyagi nehézségről szólnak. Az ilyen történetek célja, hogy az áldozat együttérzését és támogatását kicsalják, és előkészítsék a terepet a pénzkéréshez.

4. Pénzt kérnek

Mariannak egy férfi, akivel az interneten ismerkedett meg, azt mondta, hogy szüksége van pénzre egy sürgős orvosi beavatkozáshoz. A férfi könyörgött neki, hogy küldjön pénzt, és még banki adatokat is küldött. Szerencsére Mariannak gyanús lett a helyzet, és nem utalt pénzt. Az egyik legnagyobb árulkodó jel az, ha valaki pénzt kér tőled, különösen ha sürget, vagy érzelmileg próbál nyomást gyakorolni rád. Ez lehet közvetlenül egy segélykérés, vagy kérés arra, hogy fizesd ki az utazásukat, orvosi kezelésüket, esetleg adósságaikat. Ha valaki, akit csak az interneten keresztül ismersz, pénzt kér tőled, az szinte biztosan átverés – különösen ha azt állítja, hogy csak tőled kaphat segítséget.

5. Állandóan a jövőről beszélnek

Gábor megismerkedett egy nővel, aki rövid időn belül már közös házat tervezett vele, és arról beszélt, hogyan fognak együtt élni. Gábor eleinte elhitte a nő szavait, de később rájött, hogy ez az intenzív tervezés inkább érzelmi manipuláció, mint valós kapcsolatépítés. A romantikus csalók szeretik az érzelmi kötődést gyorsan elmélyíteni, ezért gyakran beszélnek a közös jövőről, házasságról, vagy éppen arról, hogy hol és hogyan éljetek együtt. Ezeknek a beszélgetéseknek a célja, hogy az áldozat elhiggye, valódi kapcsolat van kialakulóban, és így könnyebben manipulálhatóvá váljon.

7 jel, hogy a romantikus internetes kapcsolatod átverés

6. Különös nyelvtani hibák és furcsa fogalmazás

Katalin észrevette, hogy az üzenetek, amelyeket kapott, tele vannak furcsa helyesírási hibákkal és különös fordulatokkal, mintha a másik fél nem beszélné jól a nyelvet. Amikor utánanézett a férfi profiljának, kiderült, hogy a fotók más, ismert személyek képei voltak. Sok romantikus csaló külföldről ír, és nem beszéli anyanyelvi szinten az adott nyelvet. Ha az üzenetekben rendszeresen helyesírási hibákat, furcsa fogalmazást vagy oda nem illő kifejezéseket találsz, az intő jel lehet arra, hogy a másik fél nem az, akinek mondja magát.

7. Túl tökéletes profil

Júlia egy vonzó férfival kezdett beszélgetni, akinek a profilja tökéletes életet tükrözött: gazdag, sikeres, világutazó. Júlia azonban gyanút fogott, és fordított képkereséssel ellenőrizte a képeket. Kiderült, hogy a képek valójában egy modell fotói voltak és más oldalak is használták azokat. A romantikus csalók gyakran kitalált, tökéletesnek tűnő profilokat hoznak létre. Ezeken a profilokon általában rendkívül vonzó fotókat használnak, amelyek gyakran más személyektől ellopott képek. Ha valaki túl tökéletesnek tűnik, érdemes a képeket ellenőrizni fordított képkereséssel, hogy kiderüljön, nem lopott fotókról van-e szó.

Hogyan védekezz az internetes romantikus csalók ellen?

A legfontosabb, hogy legyél óvatos és ne adj ki túl sok személyes információt magadról, különösen olyan embereknek, akiket csak az interneten keresztül ismersz. Ha valaki túl gyorsan próbál közel kerülni hozzád, szerelmet vall vagy pénzt kér, legyél gyanakvó. Használd a józan eszed, és ne félj megszakítani a kapcsolatot, ha úgy érzed, valami nincs rendben. Az internetes társkeresés lehetőségeket nyit meg, de az elsődleges szempont mindig a biztonság legyen!

Ha úgy gondolod, hogy csalóval van dolgod, ne habozz jelenteni a profilját az adott társkereső oldalon, és mindenképpen beszélj róla a barátaiddal vagy családtagjaiddal is, hogy megkapd a szükséges támogatást és megerősítést. Az idősebbek közötti összetartás és megosztott tapasztalatok különösen fontosak az ilyen helyzetekben.