A kávé után maradt zacc a legtöbb háztartásban egyenesen a kukában landol. Pedig nagymamáink jól tudták: ami egyszer már megtette a dolgát, attól még lehet haszna! A régi időkben semmi sem ment veszendőbe, és ez az életfilozófia ma, a fenntarthatóság korában újra aranyat ér – szó szerint.
A természetes szépségápoló, amit reggel megiszunk
A kávézacc igazi csodaszer a bőrnek. Keverjük össze egy kis kókuszolajjal vagy mézzel, és máris kész a bőrradír, ami eltávolítja az elhalt hámsejteket, miközben serkenti a vérkeringést. A koffein feszesíti a bőrt, csökkenti a duzzanatot és még a narancsbőrt is segít halványítani. Nem kell drága kozmetikum – elég, ami a reggeli csészében maradt.

Zacc a kertben – a növények kedvenc kávéja
A növények is szeretik a koffeint, csak kicsit másképp. A kávézacc természetes trágyaként működik, mert nitrogént és ásványi anyagokat tartalmaz. Szórjuk a virágföldbe vagy a komposztra, és a növények hálásan zöldellnek majd. A rózsák, hortenzia és muskátli különösen kedvelik, mert a savas kémhatás jót tesz nekik. Ráadásul a zacc elriasztja a csigákat és a hangyákat is – nagymama tudta, miért hinti körbe vele a palántákat.
Szagtalanítás mesterfokon
A hűtő, cipő vagy kuka kellemetlen szaga? Kávézaccal megoldható! Egy kis tálkába szórva elnyeli a szagokat, mint egy természetes szivacs. A zacc kiszárítva zsákocskában a szekrénybe is kerülhet, hogy frissen tartsa a levegőt – és ha becsukjuk a szemünket, még a kávézó illatát is érezhetjük.
Házi tisztítószer a múltból
A kávézacc enyhén dörzsölő hatású, ezért ideális súrolószer. Tisztíthatjuk vele az edényeket, a mosogatót vagy a tűzhelyet, és közben még kellemes illatot is hagy maga után. A régi háztartásokban gyakran használták a kályhaüveg vagy a fémserpenyő tisztítására – nem csoda, hiszen olcsó, hatékony és teljesen természetes.
Rovarriasztó és hajerősítő egyben
Ha a házi praktikák világába mélyebbre merülünk, kiderül, hogy a kávézacc távol tartja a rovarokat – csak szórjunk egy keveset az ablakpárkányra vagy az erkélyre. De hajpakolásként is működik: dörzsöljük a fejbőrbe, majd öblítsük ki. A koffein serkenti a hajhagymák működését, és fényt ad a hajnak.
A régi tudás újra aranyat ér
Nagymamáink még nem ismerték a „zero waste” kifejezést, de ösztönösen így éltek: semmit sem dobtak ki, amit újra fel lehetett használni. A kávézacc is ilyen apró csoda: természetes, ingyen van, és a háztartásban szinte mindenhol bevethető.
Szóval legközelebb, amikor leisszuk az utolsó kortyot, ne dobjuk ki a zaccot. Tegyük inkább félre – mert ahogy a nagymama mondta volna: ami egyszer már felébresztett, másodszor is hasznos lehet.