Példát mutat.

2006-ban, amikor Arnold Schwarzenegger Kalifornia állam kormányzója volt, 200 millió dollárt különített el a költségvetésből vészhelyzeti készültségre, egy esetleges jövőbeli járványra gondolva. Abban az időben még az influenza új törzse miatt aggódtak, és az egykori színész felismerte, hogy alapvető fontosságú, hogy az államnak elegendő felszerelése legyen egy katasztrófahelyzet kezelésére, legyen az akár fertőző betegség vagy földrengés.

Schwarzenegger úgy gondolta, hogy felkészülten kell várni az eseményeket. Márpedig a hatóságoknak és a kormánynak feladata az is, hogy megvédje az emberek életét.

Sajnos később, amikor Kalifornia költségvetési hiánnyal küzdött, az akkori kormányzó és a jogalkotók eltörölték ezt a támogatást. Most látszik igazán, hogy milyen előny lenne, ha a tervezett mobil kórházak, orvosi eszközök rendelkezésre állnának a COVID-19 járvány leküzdésére.

Scahwarzenegger azonban nem hátra tekint, hanem előre. Március 31-én személyesen szállított ki 50 000 maszkot azoknak az orvosoknak, akik a frontvonalban dolgoznak. A közösségi adakozással összegyűjtött pénzből vásárolt eszközök a legjobb helyre kerültek, ezekre égető szükség van a jelenlegi, koronavírus okozta válságban.

Maga Schwarzenegger is adományozott 1 millió dollárt, amihez a gyűjtésből további milliók érkeztek, többek között az álomgyár színészeitől, befektetőitől.

A maszkokat egy helyi vállalat gyártotta, további adományként 60 000 sebészeti maszk, 34 000 kesztyű, 2 000 sebészeti köpeny is érkezett a San Franciscó-i kórházba.

Mindeközben az egykori testépítő naponta tesz fel posztokat az internetre, hogy segítsen. Arra biztat mindenkit, hogy őrizze meg a nyugalmát és az egészségét a karantén idején is. Biztat és példát mutat.

A színész hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a kormányok is tanuljanak a hibáikból, hiszen ez a helyzet mindenkinek új, és senki sem tudja, hogy mi a legjobb megoldás. Mi, állampolgárok pedig akkor tehetünk a legtöbbet, ha betartjuk a szabályokat, és otthon maradunk.

Fotó: Daniel Ketchell