Hétköznapi pillanatok.

Egy finn művész, Liisa Hietanan fonálból készít élethű és valós nagyságú embereket. A horgolt és kötött személyek hétköznapi dolgokat csinálnak: a nagyi kutyát sétáltat, papa olvas, anyuka szoptatja a babát.

A művész saját ismerőseit, barátait, szomszédait, lakótársait mintázza meg, a kedvenc ruhájukban, vagy épp a kutyájukkal.  A ’Falusiak’ névre keresztelt sorozat nem csak az önkifejezés eszköze, de remek módja annak is, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljön azokkal, akik mellett egyébként nap, mint nap elmenne az utcán lakóhelyén, Hämeenkyrö-ben.

„A modelljeimmel természetes, mindennapi környezetükben találkozom”-meséli az alkotó.  Megérzése alapján dönti el, hogy végül kit formáz meg. Lehet, hogy olyan valakire esik a választása, akivel összefutott a könyvtárban, esetleg a tornaöltözőben, vagy épp kutyasétáltatás közben. A modelleket kezdetben nem feltétlenül ismeri, de ahogy halad a munka, egyre többet megtud róluk.

A lassú, módszeres, fonálalapú kézműves munka ellensúlyozza a felgyorsult életünk ritmusát, és visszahozza azt a fajta türelmet, amely más emberek megismeréséhez, megértéséhez szükséges. Időbe telik, amíg ilyen aprólékosan, precízen elkészül a figura, és ez az idő éppen az egyén megismerésére, a kettejük közti kapcsolat kialakulása amiatt értékes.

Miután elkészül egy új darab, valahol publikusan kiállításra kerül, így a városka lakói is megismerkedhetnek vele.

Forrás: www.artfido.com